Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Alles over Spaanse wijnen

Spaanse rioja, cava en sangria kennen we allemaal wel. Maar dat zijn lang niet alle wijnen die Spanje te bieden heeft. Het is een echt wijnland waar veel mooie wijnen te ontdekken zijn. Door het klimaat, de druivensoorten en cultuur hebben Spaanse wijnen een geheel eigen karakter.

De smaak van Spaanse wijnen

De rode en witte wijnen in Spanje smaken over het algemeen vaak wat voller en zwoeler. Met name de wijnen die gemaakt zijn met de verdejo-druif zijn extreem geurend.

In de grote wijnstreek La Mancha wordt er een massaproductie van wijn doorgevoerd. Deze wijnen hebben een smaak die veel mensen lekker vinden en worden daarom door veel supermarkten gebruikt als huiswijn. Uiteraard heeft Spanje nog veel meer wijnstreken zoals La Rioja. Het gebied waar de lekkere wijn vandaan komt. Andere streken zijn Penedèdes, Priorato, Toro, Rueda, Navarra, Somontano, Valencia en Alicante. Iedere streek maakt haar eigen wijnsoort met geheel eigen smaak.

Spaanse witte wijnen

Albarino

Dit druivensoort groeit in het koele noordwesten van Spanje in de regio Galicië. De Spaanse wijnen die van albarino druiven worden gemaakt zijn sappig en ziltig. Daarnaast hebben ze een geurend karakter.

Verdjo

Eén van de meest bekende wijnsoorten uit Spanje: verdjo. Soms wordt het zelfs de Spaanse sauvignon blanc genoemd. De wijn heeft een verfrissend karakter en veel aroma’s.

Palomino Fino

Deze druif wordt gebruikt voor Sherry. Het is een versterkte Spaanse wijn en afhankelijk van het soort smaakt het zoet, kruidig, droog of aromatisch. Sherry wordt in de zuidelijke streek Andalusië gemaakt.

Spaanse rode wijnen

Tempranillo

De beste Spaanse tempranillo komen uit de regio’s La Rioja, Ribera del Diero en Toro. Door de langere houtrijping krijgt deze wijn een zwoel en uitgesproken karakter. Er bestaan ook varianten die wat krachtiger en steviger zijn.

Mencia

Deze druif komt uit het noordwesten van Spanja en is te verglijken met pinot noir vanwege het rode fruit. Daarnaast bevat de wijn kruidige smaken.

Wilt u meer leren over wijnen? In onze wijnbar It’s Wine vertellen wij u alles over wijnen uit Spanje en de rest van de wereld. Gaat u mee op wijnreis? Reserveer dan direct via 0299 - 39 98 99.

Naar overzicht