Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Alles over sulfiet in wijn

Op sommige wijnetiketten komt u het zinnetje ‘bevat sulfieten’ tegen. Er bestaan veel misverstanden over sulfiet en het effect hiervan op de gezondheid. Maar wat is dit dan precies? Is het een schadelijke stof? Of valt het eigenlijk allemaal wel mee? U leest het hier in deze blog.

Natuurlijk en toegevoegd sulfiet

Van nature is er altijd een kleine hoeveelheid sulfiet aanwezig in wijn. Deze stof komt namelijk vrij tijdens het gistingsproces waarbij suiker wordt omgezet naar alcohol. Anders dan vaak gedacht wordt zijn het dus niet enkel de goedkope wijnen die sulfiet bevatten. Ook dure of biologische wijnen sulfiet bevatten.

De meeste wijnboeren voegen zelf ook nog sulfiet toe, om de houdbaarheid van de wijn te verlengen. Er zijn ook wijnmakers die ervoor kiezen om de wijn natuurlijk te houden. Aan deze wijnen is dan geen extra sulfiet toegevoegd. Deze natuurlijke wijnen worden slechts door een kleine groep aangeboden.

Waarom wordt sulfiet toegevoegd?

Een wijnmaker die sulfiet toevoegt aan zijn wijnen beïnvloedt als het ware het productieproces. Maar wat is hier de reden voor? Eigenlijk heel simpel: sulfiet heeft een antibacteriële werking en verlengt de houdbaarheid van wijn. Daarnaast zorgt de toevoeging van sulfiet ervoor dat zuurstof die bij de wijn komt minder invloed heeft op de smaak.

Is sulfiet slecht voor de gezondheid?

Te veel sulfiet is slecht voor een mens. Sommige mensen zijn allergisch voor sulfiet en astmapatiënten kunnen er benauwd van worden. Om de hoeveelheid te kunnen reguleren is er een wettelijke norm die de maximale hoeveelheid sulfiet bepaalt. Tegenwoordig zit er in de meeste wijn minder sulfiet dan de wettelijk toegestane hoeveelheid.  De kleine hoeveelheden sulfiet die in wijn zitten zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Wilt u meer weten over wijn en al haar ingrediënten? Kom dan eens langs bij It’s Wine. Wij schenken u graag onze beste wijnen en kunnen u hier van alles over vertellen. Wij zijn open op vrijdagavond, zaterdagavond en zondag. Reserveren kan via 0299 – 39 98 88.

Naar overzicht