Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Belangrijke factoren voor de wijnbouw

Het maken van wijn begint bij de druif. Deze moet groeien aan een wijnrank/wijnstok. Hoe en waar het groeit heeft allemaal invloed op de wijn. Over de hele wereld wordt wijn verbouwd, maar er zijn een aantal factoren die belangrijk zijn bij de wijnbouw. Wij zetten ze op een rijtje!

Geografische ligging

Er bestaat een wijngrens: de temperatuurlijn die een gebied aangeeft waarbinnen de druiventeelt voor het maken van wijn mogelijk is. Er zijn twee zones op aarde waar wijnbouw mogelijk is en die zich binnen de wijngrens bevinden. Deze twee zones zijn:

  • Noordelijke zone tussen 50 en 30 graden NB. Hieronder vallen bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Chili, Argentinië en Australië.
  • Zuidelijke zone tussen 30 en 40 graden ZN. Hieronder vallen de landen rond de Middellandse Zee, Midden-Europa, de Balkan, Noord-Afrika en Noord-Amerika.

Temperatuur speelt een grote rol bij de druiventeelt. Daarom worden veel soorten op de zonnehelling van heuvels en bergen verbouwd.

Klimaat

Het klimaat wordt bepaald door de geografische ligging en is belangrijk voor de druiventeelt. Voor de ontwikkeling van druiven is vocht en warmte nodig. In de winter moet het niet te koud zijn, in het voorjaar niet te droog, in de zomer warm genoeg met af en toe regen en in de herfst droog en warm genoeg.

Bodem

De bodem is in combinatie met het klimaat een belangrijke factor voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijn. Druiven groeien op bijna iedere grondsoort. Wanneer de grond heel vruchtbaar is levert het veel wijn op, maar vaak van mindere kwaliteit. Van een schrale bodem komen de echt goede wijnen. Dit is een steenachtige bodem, waarvan de bovenste laag losgewerkt kan worden en vocht doorlatend is. Hoe dieper de wortels van de wijnstok de grond in gaat, des te langer de weg is die de sappen moeten doorlopen. Hierdoor worden er veel smaakstoffen meegenomen, wat de druif ten goede komt. Een goede bodem voor wijn voldoet aan het volgende:

  • Houdt de plant op zijn plaats
  • Voorziet de plant van water en mineralen

Wilt u meer leren over wijnen en het maakproces? Kom dan langs bij wijnbar It’s Wine in Volendam. Reserveer via 0299 - 39 98 99.

Naar overzicht