Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Champagne, prosecco of cava?

Zoek de verschillen

Een feestelijke gebeurtenis vraagt vaak om een glas met bubbels. Welke is jouw favoriet? En waarom? Misschien twijfel je wel tussen champagne, prosecco of cava. Ontdek dan hieronder de verschillen!

Afkomst

Als je een talenknobbel hebt kun je het misschien al een beetje raden aan de uitspraak. Alle drie de bubbels vinden hun oorsprong namelijk in een ander land. Champagne komt uit Frankrijk, cava werd geïntroduceerd op Spaanse bodem en de Italiaanse versie van bubbels is prosecco.

Prijs

Tussen de drie varianten zit een behoorlijk prijsverschil. De exclusiviteit van champagne resulteert in een hogere prijs per fles – vanaf ongeveer 20 euro. Mocht je iets minder uit willen geven maar wil je wel een goede kwaliteit, dan koop je een fles cava voor ongeveer 10 euro. De Italiaanse prosecco is de meest gangbare – en daardoor ook goedkope variant. Een fles prosecco schaf je aan vanaf ongeveer 5 euro.

Productieproces

Champagne en cava kennen dezelfde productiemethode. Beide wijnsoorten rijpen in de fles, champagne doet hier 15 maanden over en cava 9 maanden. Prosecco wordt op een andere manier geproduceerd; de drank rijpt in een tank. Het resultaat? Een minder lange houdbaarheid en andere bubbels.

Smaak

Champagne smaakt meestal fris, cava heeft een licht gekruide afdronk en prosecco neigt vaker naar de zoete kant.

Naar overzicht