Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Cheers! Santé! Cin cin! Proost!

Waarom we proosten voordat we drinken

Proosten is een universeel gebruik, overal ter wereld heffen mensen het glas wanneer ze een toost uitbrengen. Proost op het goede leven, je gezondheid of simpelweg een mooie avond. Eerst proosten, dan drinken. Waarom doen we dit eigenlijk?

Er bestaan meerdere verhalen over de herkomst van het proosten en het is niet precies duidelijk welke de juiste is. We bespreken alle mogelijkheden hieronder en dan kun je zelf bepalen welke versie het leukste is om te vertellen wanneer je onder goed gezelschap een toost uit moet brengen.

Vergiftiging

Volgens dit verhaal is proosten begonnen bij de Europese rechtbanken. In de middeleeuwen moest men oppassen voor vergiftiging, helemaal wanneer je deel van de elite uitmaakte. Wanneer je iemand een drankje aanbood was het gebruikelijk om een deel hiervan over te gieten in je eigen glas - hiermee liet je zien dat het drankje veilig was. Om het vertrouwen in het veilige drankje te vieren werd het proosten geïntroduceerd.

Kwade wezens

Deze theorie beschrijft proosten als een eeuwenoude traditie – een overblijfsel van middeleeuws bijgeloof. Aangezien wetenschappelijke verklaringen toentertijd nog ontbraken werden veel natuurverschijnselen geassocieerd met bovennatuurlijke wezens. Om enge figuren op afstand te houden tikten mensen hun wijnglas hard tegen elkaar.

Rijkdom

Een andere bewering is dat proosten een manier was voor de rijken om te laten zien dat ze het zich konden veroorloven om kristallen glazen te kopen. Door de glazen voorzichtig tegen elkaar aan te tikken kon hun tafelgezelschap aan het heldere geluid horen dat ze niet uit glas, maar uit kristal dronken.

Verbondenheid

Tijdens de middeleeuwen ging er bij speciale gelegenheden vaak een glas rond waar iedereen dan een slok van nam. Dit bleek niet heel hygiënisch te zijn; de beker verdween en er kwamen glazen voor terug. Om het stukje van verbondenheid alsnog te kunnen ervaren tikte men met de gevulde glazen tegen elkaar en namen dan allen gelijktijdig de eerste slok.

Kom proosten bij It’s wine

Bent u opzoek naar een fijne locatie om met een goed gezelschap te komen proosten? Dan nodigen wij u graag uit bij wijnbar It’s Wine.

Neem voor meer informatie contact met ons op. Of bel naar 0299 39 98 88 om direct een plekje te reserveren.

Naar overzicht