Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

De juiste wijn in het juiste glas

Er zijn zoveel verschillende wijnen; rood, wit, rosé en champagne/mousserende wijn. Welke wijn hoort nou in welk glas? In dit artikel leggen we u uit welk glas u voor welke soort wijn moet gebruiken om het de juiste smaak en beleving te geven.

Functies van het glas

Bij het design van een wijnglas gaat het eigenlijk niet om de vorm, maar vooral om de smaak van de wijn. Een wijnglas is dus niet alleen voor de sier, maar heeft ook functie. De smaakervaring begint namelijk al in het glas. Het is een samenspel van zintuigen, waarbij het proeven eigenlijk de laatste is. Het proeven van een wijn begint al bij de ogen om de kleur en textuur goed te kunnen bepalen. De neus komt daarna om de geur van de wijn te kunnen waarnemen. Vervolgens speelt de tong ook een rol om de smaken van zoet, zout, zuur en bitter te proeven.

De verschillende wijnglazen

Rode wijn: het belangrijkste bij een rood wijnglas is dat het glas een brede kelk heeft en taps toeloopt aan de bovenzijde. Zo komt er genoeg zuurstof bij de wijn en zorgt dat ervoor dat de aroma’s in de wijn blijven. De bol onderaan het glas moet groot genoeg zijn om de wijn te kunnen laten ronddraaien (walsen) om zo de aroma’s los te maken. Rode wijn is erg complex en heeft dus ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen.

Witte wijn en rosé: wijnglazen voor witte wijn en rosé zijn hetzelfde. Ze zijn iets smaller en kleiner dan een rood wijnglas. Witte wijn en rosé hoeven niet te ademen zoals de rode wijn. Sterker nog; een te breed glas zorgt ervoor dat de aroma’s direct vervliegen, waardoor de balans en de perfecte smaak ook direct vervliegt. Omdat de glazen smaller zijn blijft de wijn langer koel en komt de fruitige smaak beter naar voren.

Mousserend wijn en Champagne: voor mousserende wijnen gebruikt u een smal langwerpig glas. De vorm zorgt ervoor dat de bubbels langer in de wijn of champagne blijven en dit maakt de smaak beter.

Positie van het glas

Natuurlijk zijn er ook nog wat wijnetiquette die we aan tafel hanteren. Een wijnglas plaatst u altijd bovenaan de rechterzijde van het bord. Als er meerdere glazen wijn zijn, bijvoorbeeld als u bij verschillende gerechten verschillende wijnen schenkt, dan plaatst u het eerste glas het meeste rechts met eventueel een glas water erachter.

Wilt u de ultieme wijnbeleving ervaren? Kom dan langs bij wijnbar It’s Wine. Bel naar 0299 – 399 888 om te reserveren.

Naar overzicht