Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

De rijping van wijn in hout

Wijn wordt vaak gerijpt in hout. De houtrijping wordt vaak geassocieerd met luxe en kwaliteit. Het houtenvat waarin de wijn rijpt, geeft de wijn extra geur- en smaakstoffen. Hierdoor wordt de smaak van wijn bijzonder. Houtrijping kan flink oplopen in de kosten, om hierop te besparen zijn er alternatieve methoden. Denk hierbij aan het toevoegen van houten staven of grote theezakken gevuld met houtkrullen aan de wijn.

Wat doet hout met wijn?

Hout geeft smaaktonen aan de wijn. Dit kunnen tonen zijn van vanille, toast en karamel. De wijn smaakt hierdoor wat kruidiger en krijgt wat meer tannine uit het hout. Niet iedere wijn kan gerijpt worden in hout. Een soepele en lichte wijn is bijvoorbeeld niet geschikt om te rijpen in een houten vat. Een kruidige en rijpere wijn kan beter gerijpt worden in hout.

Hout of RVS?

Hout geeft naast heerlijke geur- en smaakstoffen, ook een minimale hoeveelheid zuurstof door aan de wijn. Dit zorgt voor micro oxidatie. Dit heeft invloed op de rijping van de wijn. Wanneer wijn wordt gerijpt in RVS, dan komt het helemaal niet in aanraking met zuurstof. In hout rijpt de wijn sneller, is het sneller op dronk en verbinden de verschillende componenten zich beter met elkaar. De tannines en zuren worden zachter, wat de wijn meer in balans brengt. Inmiddels is het ook mogelijk om dit effect in een RVS tank na te bootsen.

Verschillende houtvaten

De rijping hangt ook nog af van de afmeting en van het soorthout waarin de wijn wordt gerijpt. Doorgaans wordt er een vat gebruikt met 225 liter inhoud. Veel vaten worden gemaakt van Frans of Amerikaans eiken. Frans eiken zorgt voor een verfijndere houtsmaak. Amerikaans eiken geef een veel dominantere smaak.

Bij wijnbar It’s Wine in Volendam kunnen we u nog veel meer vertellen over de rijping en de smaken van diverse wijnen. Daarnaast kunt u diverse soorten wijn bij ons proeven. Wij zijn open op vrijdagavond, zaterdagavond en zondag. Tot snel!

Naar overzicht