Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Het echte verschil tussen rode en witte wijn

Tegenwoordig bestaan er veel soorten wijn uit diverse streken en landen. Toch worden er vaak drie soorten aangeboden: wit, rood en rosé. Wat is het verschil tussen rode en witte wijn? Dat is uiteraard de kleur. Maar waarom zit er verschil in de kleur van de wijn en wat is het echte verschil tussen de wijnen? Wij leggen het uit!

Rode wijn

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Daarbij wordt alles van de druif gebruikt. Niet alleen het sap, maar ook de schillen, stelen en pitten. Hoe roder de wijn, hoe langer de schil in de most heeft gelegen. Dit is het vers geperste, maar nog niet vergiste druivensap. De schil zorgt dus voor de typische rode kleur van de wijn.

Witte wijn

Witte wijn wordt, in tegenstelling wat veel mensen denken, niet alleen van witte druiven gemaakt. Het kan namelijk ook van blauwe druiven worden gemaakt. Voor witte wijn wordt de schil uit de most gehaald, waardoor er geen rode kleur ontstaat. Wanneer er witte druiven worden gebruikt, worden deze ook geschild en wordt enkel het sap van de druif gebruikt.

Rosé

Rosé wordt net als rode wijn gemaakt van blauwe druiven. Ook in dit proces wordt de schil gebruikt, maar deze wordt er naar 24 uur uitgehaald. Zo wordt er maar deels een kleur afgegeven en komt rosé aan de lichte kleur.

Het verschil tussen rode en witte wijn ligt dus aan het gebruik van de schillen, steeltjes en pitten van de druiven. Hoe roder de wijn hoe langer de schillen zijn gebruikt. Dat maakt de smaak van de wijn ook scherper.

Wilt u het verschil tussen diverse soorten wijn proeven? Kom langs bij wijnbar It’s Wine in Volendam en wij leggen u er alles over uit. Reserveer direct via 0299 - 39 98 99.

Naar overzicht