Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Hoe wordt champagne gemaakt?

Champagne is de koningin van de mousserende wijn. Het wordt geassocieerd met luxe en stijl. En wist u dat champagne alleen de naam champagne mag krijgen als de mousserende wijn echt uit de streek champagne in Frankrijk komt? Maar hoe wordt champagne nou eigenlijk gemaakt? Wij leggen het uit!

Het begint bij de druiven

Champagne wordt gemaakt van druiven. De drie meest gebruikte soorten zijn Pinot Noir, Pinot Meunier en de Chardonnay. Maar natuurlijk begint de kwaliteit in de wijngaard. De druiven krijgen veel aandacht en zorg in de wijngaard. De oogst wordt tussen half september en half oktober binnengehaald. De druiven worden met de hand afgeknipt of geplukt. Het gaat niet machinaal omdat dit verboden is. Het sap binnenin de druiven is altijd wit.

Persen en alcohol

Na het plukken en het uitkiezen van de juiste druiven volgen er twee persfasen. De eerste (zachte) persing genaamd cuvée. Daarna volgt de zwaardere persing genaamd de taille. Uit de eerste persing volgt most en er komt meer sap uit dan bij de tweede persing. De stap na beide persingen is genaamd débourrage. Deze stap zorgt ervoor dat alle onzuiverheden uit de most worden onttrokken.

Na het zuiver maken van de most vindt de alcoholische gisting plaats. Er wordt suiker toegevoegd aan het proces en na ongeveer tien dagen verandert het gist de suiker in alcohol en kooldioxide gas. Na de alcoholische gisting volgt de malolactische gisting, hier worden harde appelzuren omgezet in zachte melkzuren. De assemblage volgt hierna waarbij verschillende stille wijnen met elkaar worden gecombineerd. Vaak worden er ook ‘reserve’ wijnen aan toegevoegd die in eerdere jaren gemaakt zijn. Dit zorgt per champagnehuis voor de unieke smaak en wordt ook wel ‘hun geheim’ genoemd.

Gistingsproces

Tijdens dit proces stellen champagnemakers en -proevers hun smaken samen tot de gewenste uitkomst. Na deze uitkomst ligt de champagne nog 5 weken en wordt het alcohollevel tot 12,5% gebracht. Voor de gewenste smaak en de fijne bubbels ligt de champagne jaren te rijpen in donkere kelders met een tempratuur tussen de 10°-12 graden.

Als de champagne lang genoeg heeft gelegen wordt de kurk eraf gehaald omdat er anders te veel druk achter staat. Het gistingsproces heeft nu in de fles plaatsgevonden en het koolzuurgas heeft niet kunnen ontsnappen. Hierna is het een kwestie van de juiste kurken kiezen, de juiste druk en bubbels, het etiket erop en eventueel een strik om de fles. Et voilà de champagne kan de winkel in.

Meer weten over wijnen en champagne? Kom dan langs bij wijnbar It’s wine in Volendam. Wij zijn open op vrijdagavond, zaterdagavond en zondag. Reserveren kunt u doen via 0299 – 39 98 88.

Naar overzicht