Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Hoe wordt wijn gemaakt?

Hoe men een wijn maakt hangt af van de wijnboer, het type wijn en de technologie die is toegepast. Over het algemeen is het proces van het maken van wijn op te delen in deze 5 stappen.

  1. Druiven plukken
  2. Druiven persen
  3. Het gisten van de druiven
  4. De leeftijd van de wijn
  5. Het bottelen van de wijn

1. Druiven plukken
Het plukken van de druiven gebeurt machinaal of met de hand. Zelfs de keuze in deze eerste fase is later van invloed op de smaak van de wijn. Meestal worden vlakke wijngaarden machinaal geoogst en worden steile hellingen of slecht begaanbare velden met de hand geplukt. Het voordeel van handmatig plukken is dat er geen slechte druiven mee worden genomen en dat de druiven niet of nauwelijks worden beschadigt in het proces. Het voordeel van machinaal plukken is natuurlijk dat het een stuk sneller is.

2. Druiven persen
Het maakt niet uit hoe de druiven worden geplukt, uiteindelijk worden ze allemaal geperst. Eerst gaan de druiven door een machine die de steeltjes van de druiven aftrekt. De steeltjes bevatten veel tannine, een stofje dat de wijn een wrange smaak geeft. De druivensap die door het persen ontstaat noemt men most. Om rode wijn te krijgen weken de schillen 24 uur in de most. Voor rosé hoeven de schillen maar 8 tot 14 uur te weken.

Witte wijn:
Als de witte druiven zijn ontdaan van hun steeltjes en (handmatig) zijn geperst, worden ze in een machine gestopt die alle sap uit de druiven perst. De pure sap wordt vervolgens in een tank gestopt. Na enige tijd zakt het bezinksel naar de bodem. Hierna zijn de druiven gescheiden van hun schil en zijn ze klaar om in het vat te gaan om te beginnen met gisten.

Rode wijn: Rode wijn druiven worden vaak ook lichtelijk gekneusd. Het verschil is dat deze druiven, samen met hun schil direct in een vat gaan om samen te gisten met de schillen.

3. Het gisten

In het vat begint de most langzaam te gisten. De suikers in de most worden omgezet in alcohol. Er zijn vele technieken en technologieën die dit proces worden gebruikt om de verschillende druiven te behandelen.


4. De leeftijd van de wijn

Wijnboeren kunnen in deze stap vele keuzes maken. De sterkte van de smaak wordt grotendeels bepaalt door de keuzes die wijnboeren maken in deze fase. Zo kan er gekozen worden of men:

  • De wijn jaren laten rijpen of enkele weken
  • De wijn laat rijpen in een stalen of eikenhouten vat
  • De wijn laat rijpen in nieuwe eikenhouten vaten of in gebruikte vaten
  • Gebruik maakt van Amerikaanse eikenhouten vaten of Franse eikenhouten vaten

5. Het bottelen van de wijn
Als de wijnboer denkt dat zijn wijn de juiste leeftijd heeft behaalt, is het tijd om de wijn te bottelen. Sommige witte wijnen zijn na een paar maanden klaar om te bottelen. De meeste rode wijnen hebben 18 tot 24 maanden nodig voordat zij klaar zijn om gebotteld te worden.

Bij Wijnbar It’s Wine kunnen wij u nog veel meer vertellen over de verschillende wijnen die wij serveren. U bent van harte welkom om een avondje wij te proeven bij It’s Wine.

Naar overzicht