Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Houdbaarheid wijn

Het is een veel gestelde vraag in de wijnwereld: hoe lang is mijn wijn houdbaar? 

Voor iedereen die op dit moment thuis een fles wijn uit de supermarkt heeft staan: deze kunt u direct opentrekken. Deze wijn is al goed van smaak en klaar voor consumptie.

Over het algemeen kun je stellen dat verreweg de meeste wijnen gemaakt zijn om binnen 1-2 jaar na botteling genuttigd te worden. Na een jaar kan de smaak, kleur en geur merkbaar minder worden.

 

Hoelang kan ik een geopende fles wijn bewaren?

Als een fles wijn geopend is komt het in aanraking met zuurstof. Hierdoor komt er oxidatie vrij in de wijn met als gevolg dat er een azijnachtige geur en smaak in de fles komt te zitten.

Zet altijd een geopende fles in de koelkast. Door de wijn licht te koelen wordt het oxidatieproces vertraagd.

Uit een geopende fles kunt u bij de meeste wijnen nog maar een aantal dagen drinken. Voor sommige wijnen is dat 2 dagen, voor ander is dat een maand. Een rode wijn kunt u beter niet te lang bewaren en binnen 2 dagen nuttigen. Als de wijn uit een goed jaar komt en van hogere kwaliteit is kunt u er na 3 dagen ook nog van drinken.

Een geopende fles witte wijn of rosé mag iets langer bewaard worden. Als u het goed in de koelkast bewaard is het mogelijk om na 4 dagen nog te genieten van witte wijn of rosé.

Mousserende wijnen/ bubbeltjeswijnen moeten eigenlijk direct opgedronken worden. Na één dag gaat de smaak al snel achteruit.

Zoete witte wijnen kunnen nog zeker vijf dagen na openen gedronken worden. Na een aantal dagen wordt de geur een smaak minder.

 

Wijnbar It’s Wine

In het Enomatic automaat van It’s Wine zitten 8 wijnsoorten, waaronder 4 witte wijnen en 4 rode wijnen. Dit geavanceerde apparaat kan 8 soorten wijn 4 weken lang in perfecte conditie houden. Wilt u deze wijnen in top conditie proeven? Kom dan langs in onze wijnbar!  

Naar overzicht