Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Ideale bewaartemperatuur verschillende wijnen

Wijn smaakt het beste wanneer het bewaart wordt op de juiste temperatuur. It’s wine heeft een Enomatic wijnapparaat die de wijnen voor vier weken in de perfecte conditie kan houden. Enomatic is een wijnserveersysteem waarmee geopende kwaliteitswijnen langer goed blijven. Als gast kunt u er een kleine hoeveelheid wijn uit tappen, van een half glas tot zelfs een proefgras met ongeveer 1één slok erin. Op deze manier kunt u meerdere wijnen proeven zonder dat u gelijk een heel glas hoeft leeg te drinken. Het apparaat bewaart acht verschillende wijnen op de ideale temperatuur. De vier witte en vier rode wijnen worden in perfecte conditie gehouden.

De bewaartemperatuur van een witte wijn ligt hoger dan dat van rode wijn. Witte kwaliteit wijnen worden over het algemeen iets warmer bewaart dan rode. Wij leggen u het verschil uit.

Rode wijn

De meeste Nederlanders drinken rode wijnen op een kamertemperatuur van 20 tot 22˚C. Toch is dit niet de ideale temperatuur om rode wijn op te drinken. De meeste rode wijnen komen het best tot z’n recht als deze op een aantal graden kouder worden gedronken.

Niet elke rode wijn dient op dezelfde temperatuur geserveerd en bewaart te worden. Een kruidige of complexe rode wijn wordt vaak wat warmer bewaard, zo’n 16˚C tot 18˚C graden. Deze temperatuur is ook ideaal voor rode wijnen met een krachtig, geconcentreerd of robuust karakter. Daarentegen wordt een fruitige, frisse en lichte wijn juist wat koeler bewaart, denk hierbij aan 14˚C tot 16˚C.

Witte wijn

In de meeste huishouders bewaart men witte wijn bij een temperatuur van 4 tot 6˚C. Dit is geen probleem voor de goedkopere en zoete witte wijnen, maar voor wijnen van hogere kwaliteit en met een complexe smaak wordt een serveertemperatuur van 11 tot 12˚C geadviseerd.

Er zijn veel verschillende witte wijnen, met ieder een eigen voorkeurstemperatuur. Hierdoor is er iets meer nauwkeurigheid nodig als we kijken naar de ideale bewaartemperatuur voor witte wijnen. De fruitige, halfdroge en frisse wijnen worden meestal gehouden op 7˚C tot 9˚C . Rosé en campagne worden meestal een graad warmer bewaart op een temperatuur van 8˚C tot 10˚C. Dit geldt ook voor lichte, fruitige, frisse en droge wijnen. De populaire zoete witte wijn bewaart men een aantal graden warmer op 10 tot 12˚C. Bij deze temperatuur komt ook de aromatische, volle, droge witte wijn tot zijn best. De enige witte wijn die op 12˚C bewaard dient te worden zijn de volle, droge en complexe witte wijnen.

Bent u benieuwd naar de wijnen die wij serveren? U bent van harte welkom bij wijnbar It’s Wine om onze heerlijke wijnsoorten te proeven. Reserveer via 0229 39 98 88.

 

Naar overzicht