Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Is wijn vegetarisch?

U zou denken dat rode wijn, witte wijn en rosé alleen gemaakt worden van druiven en daardoor prima passen bij een vegan leefstijl. Helaas hebben we slecht nieuws: niet alle wijn is vegan en sommige zelfs niet eens vegetarisch. Er worden namelijk technieken toegepast om de wijn helderder te maken waardoor sommige wijnen niet vegatarisch zijn.

Wijn filteren

Wanneer de wijn klaar is met gisten, zitten er vaste deeltjes in de wijn die de wijn troebel maken. Zoals de vliesjes van de druiven en de steeltjes. Wanneer de wijn lang genoeg met rust wordt gelaten, zakken deze deeltjes vanzelf naar de bodem. Wijnhandelaren hebben hier vaak geen tijd voor en gebruiken daarom toevoegingen om het proces te versnellen. Hierbij kun je denken aan eiwit, gelatine, visslijm en albumine.

Vegetarische wijnen

Gelukkig voor alle vegetariërs onder ons bestaan er tegenwoordig nieuwe technieken om wijn te klaren. Zo worden de wijnen bewaard op koudere tempraturen of worden er plantaardige middelen gebruikt, zoals bentoniet. Dit is een kleiachtige mineraal dat vaak wordt gebruikt bij biologische wijnen.

Veganlogo

Het is vaak niet duidelijk op het etiket of er dierlijke stoffen zijn gebruikt. En u kunt er niet automatisch vanuit gaan dat biologische wijn altijd vegan is. Daarom staan er op sommige wijnflessen een speciaal veganlogo. Voor de zekerheid kunt u het ook altijd navragen bij de wijnhandelaar, omdat niet alle wijnfabrikanten van vegan wijn dit logo op de wijnflessen zet.

Bij wijnbar It’s Wine in Volendam kunnen we u nog veel meer vertellen over de vegan wijnen. Daarnaast kunt u diverse soorten (vegan) wijnen bij ons proeven. Wij zijn open op vrijdagavond, zaterdagavond en zondag. Tot snel!

Naar overzicht