Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Kijken naar wijn

Het klinkt gek: kijken naar wijn. Veel liever drinken we een heerlijk glas op. Maar wist u dat u veel van een wijn te weten kunt komen als u hier goed naar kijkt? Wij leggen uit hoe u het beste kunt kijken naar wijn.

Tijdens het proeven

Wijn proeven begint met kijken. Zo ziet u direct welke kleur het heeft. Maar u kunt ook op drie andere manieren naar de wijn kijken. Hierdoor kunt u zien hoe intens de wijn is, wat voor druif het is en of is de wijn helder genoeg is.

  1. Kijk recht in het glas voor de intensiteit van de kleur. Dit vertelt meer over de leeftijd en het druivenras.
  2. Schuin tegen een neutrale achtergrond laat ziet of de wijn helder is of dat er iets mis mee is.
  3. Heeft u de wijn gewalst? Dan kunt u aan de kleverigheid / viscositeit bekijken hoeveel alcohol de wijn bevat.

Wat is viscositeit?

Zodra u de wijn heeft gewalst ziet u dat de ene wijn stroperiger terugstroomt dan de andere wijn. Aan de mate van deze stroperigheid ziet u hoeveel alcohol er in de wijn zit. Is de wijn erg stroperig? Dan zit er meer alcohol in. Des te meer alcohol des te zoeter de wijn.

Wat als de wijn troebel is?

Troebel hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Vaak is dit het rondzwevende bezinksel. Dat zijn wijndeeltjes die door de rijping zijn ontstaan. Des te ouder de wijn des te meer bezinksel. Veel bezinksel smaakt niet lekker, daar wordt de wijn bitter van. Als de wijn maar een klein beetje bezinksel bevat zal het de smaak niet beïnvloeden.

Na het kijken komt uiteraard het ruiken en proeven. Wilt u de heerlijkste wijnen ultiem beleven? Dan kan bij wijnbar It’s Wine in Volendam. Neem voor meer informatie contact met ons op via 0299 39 98 99.

Naar overzicht