Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Populaire druivenrassen en bijbehorende wijnsoorten

De druif bepaalt de smaak van een wijn. Er bestaan veel druivensoorten en ieder soort heeft zijn eigen unieke smaak. Wij hebben de populairste druivenrassen en de bijbehorende wijnsoorten op een rijtje gezet.

Witte en rode druivensoorten

We beginnen met een overzicht van de bekendste witte en rode druivensoorten:

 

Van witte druiven worden de volgende wijnen gemaakt:

 • Chardonnay
 • Pinot grigio
 • Pinot blanc
 • Sauvignon blanc
 • Viognier
 • Grüner veltliner


Van blauwe druiven worden de volgende wijnsoorten gemaakt:

 • Merlot
 • Sangiovese
 • Cabernet sauvignon
 • Grenache
 • Malbec
 • Tempranillo

Witte druiven en witte wijnen

Witte druiven worden gebruikt voor witte wijnen en mousserende wijnen. De bekendste witte druiven en bijbehorende wijnen zijn:

Chardonnay: deze druif is zeer geliefd bij wijnmakers en wijndrinkers. Chardonnay is een volle wijn en is zacht van smaak, met fruitige aroma’s. De wijn is ideaal bij salades, kipgerechten of bij schaal- en schelpdieren.

Pinot grigio: de druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar wordt ook door Italië veel gebruikt. De wijn pinot grigio is licht en wat kruidig. Een passende wijn voor bij het aperitief of antipasti.

Pinot blanc: deze wijn doet veel mensen denken aan een chardonnay. Pinot blanc is fris en fruitig en past dankzij z’n smaak bij veel gerechten.

Sauvignon blanc: één van de meest populaire druivenrassen is sauvignon blanc. De verfrissende wijn gaat goed samen met zure en zilte gerechten.

Viognier: een volle wijn met tonen van mango, perzik en mandarijn dat is de viognier. Door de volle smaak past de wijn goed bij gerechten met kip of krab.

Grüner veltliner: de druif uit Oostenrijk zorgt voor een heerlijke wijn. Deze wijn is pittig van smaak en heeft een licht zuurtje. Grüner veltliner is goed te combineren met Aziatische gerechten.

Blauwe druiven en rode wijnen

Zoals u misschien wel weet worden rode wijnen gemaakt van blauwe druiven. De rode kleur krijgt de wijn door de druivenschillen die meegisten tijdens het produceren van de wijn. De bekendste blauwe druiven en bijbehorende wijnen zijn:

Merlot: deze wijn heeft de kenmerken zacht, romig en fruitig. Merlot is een heerlijke wijn en past goed bij rood vlees, pasta en tomaat.

Sangiovese: de Italiaanse wijn kun je herkennen aan specerijen, kruiden en kersen. Het is dan ook een pittige wijn die goed smaakt bij kaas, pizza en vlees.

Cabernet sauvignon: een krachtige en volle wijn, dat is de cabernet sauvignon. Zwarte bessen en kruidige aroma’s zorgen ervoor dat deze wijn goed past bij vlees en kaas.

Grenache: deze wijn heeft zwoele en zachte smaken, met een aroma van rode en paarse vruchten. Grenache combineert uitstekend met vlees, stoofschotels, kaas en pasta.

Malbec: de druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar tegenwoordig vooral uit Argentinië. De wijn smaakt naar donker fruit en heeft een rokerige nasmaak. Ideaal voor bij een goede steak, geitenkaas of groenten.

Tempranillo: deze druif wordt ook gebruikt in de beroemde Spaanse rioja wijn. Tempranillo heeft geen sterke en overheersende smaak, waardoor de wijn bij veel gerechten past.  

Wilt u meer weten over wijn? Kom dan langs bij onze wijnbar It’s Wine voor een wijnproeverij en leer alles over wijnen. Reserveer direct via 0299 - 39 98 99.

Naar overzicht