Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Rosé wijn

Veel mensen denken dat rosé wijn een mengsel is van rode en witte wijn. Daarmee wordt rosé onderschat, want het is weldegelijk een volwaardige wijn. Van droog tot zoet: rosé wijn is er in alle soorten en maten!

Waar komt rosé vandaan?

Rosé wordt over de hele wereld gemaakt. In de Zuid-Franse Provence maakt men verfijnde rosé met veel klein roodfruit, fris zuur en een lange afdronk. De wijnen hebben een hele lichte en herkenbare zalmroze kleur. Er bestaan verschillende soorten rosé. Van simpel zoet tot hoge kwaliteit droog. Mousserende rosé bestaat ook, bijvoorbeeld Cava of rosé champagne.

De smaak

De druif en de kleurintensiteit bepalen de smaak, maar u proeft in alle rosé wijnen fruit. Dit gaat van kersen en sinaasappel tot meloen.

Hoe wordt rosé gemaakt

Rosé wordt vrijwel altijd gemaakt van blauwe druivenrassen. Bij deze methode worden de druiven ontdaan van hun steeltjes en vervolgens worden ze gekneusd zodat het sap vrij komt. De druiven gaan samen met het sap in een kuip, zodat de schillen kunnen weken in het sap. Bij deze stap ontstaat de kleur van de wijn. Blauwe druiven hebben namelijk wit vruchtvlees en geven wit sap. De kleur zit in de schillen. Door deze mee te laten weken met het sap kleurt het langzaam rood. Door de schillen eerder te verwijderen, bij de bereiding van rosé is de inweektijd tussen 8 en 48 uur, blijft het sap rosékleurig. Vervolgens laat men het sap in een ander vat staan zodat de vaste deeltjes kunnen bezinken en verwijderd kunnen worden.

Daarna start de gisting door de van nature op de druivenschil aanwezige gisten of door toegevoegde gisten. De suikers in de druif worden omgezet in alcohol. De kersverse wijn wordt naar een nieuw vat overgepompt om te kunnen stabiliseren. Rosé wordt zelden op houten vaten gerijpt, dan zou het zijn frisse karakter verliezen. De wijn is nu klaar om gebotteld te worden.

Serveertempratuur

Rosé serveert u gekoeld op 8-10 graden. Voor deze gewenste tempratuur kunt u de rosé ongeveer 3 uur in de koelkast leggen.

Meer weten over wijnen? Kom dan langs bij wijnbar It’s Wine in Volendam. Wij zijn open op vrijdagavond, zaterdagavond en zondag. Reserveren kunt u doen via 0299- 39 98 88.

Naar overzicht