Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Tannine in wijn

Tannine is een veelvoorkomend begrip onder de wijnliefhebbers. Drinkt u zelf geen wijn, dan heeft u waarschijnlijk geen idee waar het over gaat. Wat zijn tannines? Dat leggen wij uit in deze blog!

Wat zijn tannines?

Tannines zijn de chemische verbindingen in wijn, ook wel looizuren genoemd. Deze zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de wijn. Tijdens het gistproces komen deze zuren in het druivensap terecht.

Zitten tannines in elke wijn?

Niet in elke wijnsoort kunt u tannines terugvinden. In rode wijn zit gemiddeld 6x zoveel tannine als in witte wijn. Dit komt doordat de druivenschillen, steeltjes en pitten bij rode wijn altijd mee gegist worden. In rode wijn zit dus altijd tannine. Bij witte wijn gist alleen het sap van de druif, in deze wijn zit dan ook weinig tot geen tannine.

Waar smaakt tannine naar?

Tannine heeft een wrange, bittere smaak. Deze smaak is in rode wijn vaak duidelijk aanwezig. Geen idee over welke smaak het gaat? Bijt dan een druivenpit door midden, of neem een slokje koude, zwarte thee. Die wrange smaak is tannine!

Kun je tannine zien?

Tannine zelf kunt u niet zien. Aan de kleur van rode wijn is wel te zien of er veel tannine in zit. Hoe donkerder de wijn, hoe meer tannine. Dit verschil heeft te maken met de druif die gebruikt wordt. Druiven zoals Cabernet Sauvignon hebben een dikke schil en bevatten meer tannine.

Wijn proeven

Benieuwd of u verschil proeft tussen verschillende rode wijnen? Kom dan gezellig langs bij onze wijnbar It’s Wine in Volendam. Wij vertellen u graag meer over tannine! Wij zijn open op vrijdagavond, zaterdagavond en zondag. Reserveren kan via 0299 – 39 98 88.

Naar overzicht