Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Waaraan herkent u een wijnsoort?

Er bestaan diverse soorten wijn uit verschillende streken. Iedereen houdt weer van een andere wijnsoort, maar waaraan herkent u de diverse soorten wijn? Dat ligt aan verschillende factoren die allemaal de smaak van de wijn beïnvloeden. Het belangrijkste is het druivenras, dit is de meest smaakbepalende factor waaraan u een wijn kunt herkennen.

Maar toch is het druivenras niet alles. Er bestaan veel verschillende wijnen van hetzelfde druivenras die toch verschillen van smaak. Dit kan komen doordat de wijn een cépage, assemblage of misschien wel een blend is. Maar ook door de verschillen in terroir, de wijnbereiding en de natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn op de groei van de druiven spelen mee. Alles bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat er talloze variaties in smaken van wijn kunnen ontstaan.

Het aroma

Elke wijn begint zijn leven als druif aan een tros. Aan deze druiventros kunnen druiven zitten met een lichte schil (wit) of druiven met een donkere schil (blauw). Het druivenras bepaalt het latere aroma van de wijn. Bij de chardonnay-druif hoort bijvoorbeeld een aroma van citrusvruchten. De wijnstok zorgt ervoor dat haar bessen worden voorzien met voedingstoffen uit de aarde, die vaak nog in de gerijpte wijn mineraalachtig te ruiken en te proeven zijn. Ook de keuze om de wijn wel of niet lang in houten vaten te bewaren heeft een grote invloed op het aroma van de wijn. De keuze voor verdere flesrijping is een factor die het aroma van de wijn beïnvloed.

Druivenras

Niemand weet hoeveel druivenrassen er zijn, maar dat er veel rassen bestaan is zeker. Het ene ras is heel bekend en andere soorten kent niemand en worden dan ook niet of amper gebruikt om wijn van te maken. Veel van deze onbekende druivenrassen zijn meestal alleen lokaal bekend of worden gebruikt als assemblage met andere rassen. Dit maakt het herkennen van verschillende soorten nog lastiger.

Afkomst en gebied

Vaak wordt er op de etiketten van een wijnsoort niet beschreven welke druivenras er in de wijn verwerkt is, terwijl dit het belangrijkste is om een wijnsoort te herkennen. Bijna op alle Europese wijnen staat wel een etiket met daarop de naam van het gebied of streek waar ze vandaan komen. Voor de wijnkenners en wijnliefhebbers is het niet zo moeilijk om te proeven waar de wijn vandaan komt, maar voor de mensen die er wat minder verstand van hebben wordt het al snel erg lastig om te bepalen wat er nou voor zorgt dat het aroma zo maakt en wat voor druivenras het is.

Wilt u meer weten over wijnsoorten en hoe u deze kunt herkennen? Kom dan langs bij wijnbar It’s Wine. Wij vertellen u graag meer over wijnen en u kunt diverse soorten bij ons proeven. Neem voor meer informatie telefonisch contact met ons op via: 0229 – 39 98 88.

Naar overzicht