Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Waarom is ruiken aan wijn zo belangrijk?

Ruiken aan wijn kan erg leuk zijn. Uw neus bepaalt welke smaken u proeft in uw mond. Tijdens het ruiken aan wijn is het belangrijk dat u niet let op andere mensen. Op deze manier kunt u de geurzintuigen de wijn goed laten opnemen en op uw eigen reuk vertrouwen. Ruiken is vrij simpel, u ruikt iets wel of u ruikt iets niet. Het is wel van belang dat u weet hoe bepaalde geuren ruiken en dat u ze herkent. Wij geven tips!

Een wijngeur omzetten in wijnsmaak

Wat u ruikt is persoonlijk. Eigenlijk geen idee wat u ruikt? Dit is geen probleem, wij geven u een voorzetje met een aantal geuren die vaak voorkomen in wijnen.

  • Fruitig geur: denk aan bessen, kersen en bosvruchten die in rode wijnen voorkomen. In witte wijnen ruikt u vaak Citrus.
  • Bloemige geur: geuren van bloemen komen voor in witte en licht rode wijnen.
  • Aardse geur: denk aan aarde, mineralen of zelfs steen.
  • Kruidige geur: dit kunnen geuren zijn zoals peper.
  • Vanille, toast, chocola of koffie geur: deze geuren kunt u ruiken als de wijnen zijn gerijpt in een houten vat.
  • Dierlijk of bosachtige geur: denk aan gras, stal of een bezweet paard. Deze geuren ontstaan na de rijping.

Hoe ruikt u of een wijn niet meer goed is?

Dit is heel simpel. Als een wijn niet lekker ruikt, smaakt het waarschijnlijk ook niet lekker. Ruikt u helemaal niks? Dan zit er waarschijnlijk ook weinig smaak aan. Er zijn andere geuren die u kunnen waarschuwen:

  • Keldergeur: de wijn is dan niet goed. De wijn is namelijk verkeerd gebotteld.
  • Nagellak of azijngeur: dit betekent dat de wijn een te hoge zuurgraad heeft.
  • Gistgeur: dit hoeft niet meteen een slecht teken te zijn. Rode wijn ruikt altijd een beetje naar gist. Is dit te overheersend? Dan wordt de smaak verpest.
  • Zwavelgeur: deze geur ontstaat bij het bottelen. Normaalgesproken verdwijnt deze geur zodra er lucht bij komt. Blijft de geur? Dan is de smaak van de wijn niet lekker.

Ruikt de wijn chemisch of muf?

Als de wijn chemisch of muf ruikt, zit er kurk in de wijn. Kurk in de wijn is een besmetting van schimmels en bacteriën. De schimmels en bacteriën zorgen voor een nare geur en smaak. Wist u dat wijnflessen met een draaidop ook kurk kunnen bevatten? De schimmels en bacteriën kunnen namelijk al tijdens het productieproces in de wijn terecht komen.

Onthoud dus goed welke geuren u kunnen waarschuwen en vooral welke geuren u aansprak. Deze wijn zult u ook kunnen waarderen. Wilt u meer weten over wijn of er meer informatie over krijgen tijdens een leuke avond? Kom dan langs bij It’s Wine voor een heerlijke wijnreis. Neem contact op via 0299 39 98 88.

Naar overzicht