Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Welke wijn drink je waarbij?

De combinaties

Het maakt niet uit welke wijn en welk gerecht u kiest, met deze basisregels weet u zeker dat de maaltijd goed matcht met de wijn .

  1. Strak bij strak

Met strak bedoelen wij zoute, zilte en zure gerechten. Deze geven namelijk een ‘strak’ mondgevoel. Om ervoor te zorgen dat de wijn en het gerecht goed samen gaan, raden wij u aan een wijn te kiezen met een hoge zuurgraad. Dit zijn de volgende wijnen: Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir of Gamay.

  1. Bite bij bite

Een bite is iets wat veel bij rood vlees te vinden is. Die stevige bite wordt dan ook het best gecombineerd met een wijn die diezelfde ‘bite’ bevat. Dit zijn rode wijnen met veel tannines zoals een: Cabernet sauvignon, Chianti of Barolo.

  1. Rond bij rond

Bij ‘rond’ wordt er gedacht aan romige en smeuïge gerechten zoals een pasta carbonara of zalm in roomsaus. Deze romige gerechten vragen natuurlijk om een romige wijn. De volgende drie wijnen zijn bij dit soort gerechten een goede keuze: Chardonnay, Merlot of een Syrah.

  1. Veel bij veel en weinig bij weinig

Hier bedoelen wij mee dat een intens gerecht, een intense wijn nodig heeft om elkaar optimaal aan te vullen. Dit zijn gerechten met rode wijnsauzen, hier past dan een Cabernet Sauvignon goed bij. Andersom is het natuurlijk ook zo, een licht gerecht vraagt om een lichte wijn. Daarom passen een Vino Verde en een (zomerse) salade zo goed bij elkaar!

  1. Complex bij complex

Een complex gerecht bestaat uit meerdere verschillende smaken. Een ‘eenvoudige’ wijn valt in het niet. De volgende wijnen doen het altijd goed bij meer complexe gerechten: Rioja, Cabernet sauvignon, Chardonnay en Barolo.

  1. Harmonie of contrast

Sommige mensen vinden contrasteren fijn en andere houden juist meer van balans en harmonie. Gefrituurde, vette gerechten gaan altijd heel goed samen met een frisse wijn met een zuurtje, zoals een Sauvignon Blanc. Maar een machtig gerecht zoals een kaasfondue gaat dan weer goed samen met een lichte wijn zoals een Muscadet of Chablis.

Bij de thema-avonden van It’s Wine krijgt u altijd de bijpassende wijn bij het gerecht. Wilt u graag bij een thema-avond aanwezig zijn of wilt u gewoon gezellig wijn komen drinken? Neem voor meer informatie contact met ons op via 0299 39 98 88.

Naar overzicht