Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Wijn en alcoholpercentages

Wijnen kunnen op veel gebieden van elkaar verschillen. Van kleur, smaak, streek en druif. Maar ook de hoeveelheid alcohol is een onderscheidende factor. Het alcoholpercentage hangt af van verschillende factoren: het soort wijn en de kwaliteit daarvan en het klimaat waar de druiven groeien. Wij leggen uit hoe het zit met de hoeveelheid alcohol in wijn.

Laag alcoholpercentage

Wijnen die minder dan 10% alcohol bevatten zijn vaak licht en zoet. Zodra het gewenste alcoholpercentage is bereikt stopt de gisting. De suikers zijn daardoor nog niet volledig uitgegist. De restsuikers geven een zoete en lichte smaak aan de wijn.

Laag tot medium alcoholpercentage

Deze wijnen bevatten een alcoholpercentage tussen 10 en 11,5 procent. De wijnen zijn gemaakt van minder zoete druiven. Wijn die zich in deze categorie bevindt, komt vaak uit koelere klimaten zoals Duitsland, Italië en Frankrijk. Ook vallen hier mousserende wijnen onder, omdat de druiven eerder worden geplukt om voor bubbels te zorgen.

Medium alcoholpercentage

De meeste wijnen bevinden zich in deze categorie. Het alcoholpercentage zit tussen de 11,5 en 13,5 procent. In deze categorie komen mousserende wijnen zoals champagne voor. Ook bordeaux is een populair wijnsoort met dit alcoholpercentage.

Medium tot hoog alcoholpercentage

Heeft de wijn een alcoholpercentage van 13,5 tot 15 procent? Dan bevindt de wijn zich in de categorie medium tot hoog. Deze worden gemaakt in landen met een warmer klimaat zoals Australië, Spanje en Argentinië. Deze landen produceren zoetere druiven, die ervoor zorgen dat er een hoger alcoholpercentage in de wijn zit.

Hoog alcoholpercentage

Boven de 15 procent noemen we het een hoog alcoholpercentage. Binnen deze categorie bevinden zich bijvoorbeeld dessertwijnen. Sherry, Port en Marsala vallen hier allemaal onder. Wijnen met een natuurlijk alcoholpercentage boven de 15 procent komen niet tot nauwelijks voor.

Wilt u meer leren over wijn? Bij It’s Wine vertellen wij u alles over diverse wijnsoorten. Kom langs in onze wijnbar of reserveer via 0299 – 399888.

Naar overzicht