Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Wijn & Kaas; hoe te combineren?

Wijn & kaas, de perfecte delicatesse en combinatie. Vaak worden er bij kazen lekkere wijnen geserveerd. Van beide zijn verschillende smaken en soorten. Maar welke wijn gaat het beste samen met welke soort kaas? In dit artikel geven we u een aantal tips om tot een perfecte combinatie te komen.

Witschimmelkaas

Witschimmelkazen lijken makkelijk te combineren. Echter is dit niet zo met rode wijn. Door de stevige tannines wordt de wijn harder en bitterder. Een goede houtgerijpte, witte wijn gaat dan beter. Kies het liefst voor een wijn uit een warmere streek. Zoete witte wijnen, maar ook een zwoele, zachte Chardonnay doen het daarom goed bij witschimmelkazen.

Roodflorakaas

Roodflorakazen zijn kazen die niet rijpen als een wit- of blauwschimmelkaas met een schimmel, maar met een bacterie. Dit zorgt voor een rode korst op de kaas. De roodflorakaas is dan ook niet de makkelijkste om te combineren. Des te meer zuren en bitters er in de wijn zitten, hoe minder lekker de combinatie wordt. Rode wijnen bij roodflorakazen is dan ook een afrader. Wel is het lekker om een zoete witte of droge witte wijn te combineren met deze kaas. Zoek daarom naar een lichtere wijn.

Harde kaas

Harde kazen zijn het makkelijkst te combineren met wijn. Ze zijn heerlijk bij rode wijnen, bittere of zure wijnen zijn dan ook geen probleem. Ook Port, zoete of droge witte wijn zijn goed te combineren met harde kaas. Pas wel op dat de rijke smaak van de kaas niet wegvalt door een te heftige wijn.

Blauwe kaas

Een blauwe kaas is bijna altijd wel te vinden op een kaasplankje. Pas op met krachtige rode wijnen, de bitters en hoge zoutgehaltes kunnen deze wijnen harder maken. Zoek liever een zwoele rode wijn uit het zuiden van Europa. Ook een Port kan het bij een aantal kazen goed doen.

Geitenkaas

Geitenkaas blijft een echte klassiekers en is vaak een hit op kaasplankjes. Een Sauvignon Blanc is  goed te combineren met geitenkaas. Helaas combineert deze wijn minder met andere kazen. Daarom past ook een rode wijn met een niet te hoog alcoholpercentage hier ook goed bij.

Weet je na dit artikel nog niet welke wijn u gaat kiezen? De ongeschreven regel is dat wijnen en kazen uit dezelfde streek goed bij elkaar passen. Kom voor de ultieme wijnbeleving langs bij wijnbar It’s Wine in Volendam. Wij combineren de lekkerste gerechten en kazen met fijne wijnen.

Naar overzicht