Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Wijn proeven doet u zo

Wijnproeven; iedereen heeft een eigen manier. We draaien het glas rond, ruiken, nippen, gorgelen en ga zo maar door. Daarna vertelt u wat u van de wijn vindt en de wijn lijkt geproefd. Toch komt er iets meer bij kijken dan dit. Dagelijks worden er over de hele wereld verschillende soorten wijn gedronken zonder dat er echt over na wordt gedacht. In dit artikel geven we u een aantal tips om wijnen te proeven en uit elkaar te houden.

Voor u begint

Bedenk voor u begint hoeveel wijnen u wilt gaan proeven. Kies het liefst niet voor meer dan zes verschillende soorten wijnen en proef oplopend van licht en fris naar vol en zwaar. Drink versterkte wijnen zoals Port als laatst. Zorg tussendoor voor water, een stukje brood en een crackertje om de smaak te neutraliseren. Controleer het glas altijd op vreemde geuren en was deze zo nodig nog een keer af of kies voor een ander glas. Zorg dat u van te voren het etiket van de wijn nog niet hebt gelezen en houd pen en papier bij de hand. Zo kunt u van verschillende wijnen aantekeningen maken over welke kleur, geur, smaak en afdronk u opmerkt.

Het uiterlijk

Werp vanaf boven een blik op het glas. Beoordeel de helderheid, aanwezigheid van koolzuurbelletjes en eventuele bezinksel. Bezinksel ontstaat tijdens de ontwikkeling van een wijn. Hierbij lossen de vaste stoffen op. Dit is te zien aan de troebelheid van een wijn. Kijk ook naar de kleurintensiteit, hoe donkerder een wijn, hoe ouder. Een witte wijn wordt geler en een rode wijn bruiner. Wanneer de buitenrand van een wijn smal en waterig is, is het een jongere wijn.

De geur

Snuif aan de wijn, laat de wijn in het glas rondwalsen en ruik nog een keer. Door het walsen komen er geurstoffen vrij en daarom ruikt u een andere geur dan de eerste keer. Concentreer u goed op de geur, wat heeft u zojuist geroken en wat vindt u van de geur van de wijn? Is dit een lichte of een intense geur? De geur zegt nog niet alles, maar geeft wel een indruk over de complexiteit of eenvoud van de wijn. Er zijn verschillende manieren om een wijn te ruiken, met uw neus in het glas of aan de rand. Per mens is het verschillend welke manier het fijnste werkt. Schrijf de gedachten van de geur van de wijn op. Dit geeft de wijn een eigen identiteit.

De smaak

Neem een nipje van de wijn, laat deze door de hele mond rondgaan en vervolgens even hangen. Door een beetje te slurpen vergroot de zuurstof de aromalagen van de wijn. U zult merken dat de wijn aroma’s vrijgeeft die u anders nooit heeft gemerkt.

Doorslikken of uitspuwen

Of u de wijn doorslikt of uitspuwt is aan u. Wanneer u veel wijnen gaat proeven is het verstandig om deze uit te spugen. Zo komt er zo min mogelijk alcohol in het lichaam en kunt u van meer wijnen genieten.

De afdronk

Focus na het uitspuwen of doorslikken van de wijn op hoe lang de smaak in de mond blijft hangen. Een afdronk van 3 seconden is kort, dit kan betekenen dat het een goedkopere wijn is. Een afdronk van 4-6 seconden is gemiddeld en een afdronk van 7 seconden is lang. Grote kans dat de wijn dan duurder is.

Wilt u leren hoe u wijnen goed proeft? In onze wijnbar It’s Wine leren wij u alle ins en outs van het wijnproeven. Wij verwelkom u graag snel bij It’s Wine!

Naar overzicht