Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Wijn uitgelicht: Château Pey la Tour

Bij It’s Wine hebben we een heerlijke wijnkaart. Op deze wijnkaart hebben wij een speciale collectie kelderschatten. Deze wijnen zijn van zeer hoog niveau en perfect op dronk. Wij lichten één van deze topwijnen uit. Deze keer is Château Pey la Tour aan de beurt.

Soort wijn

90% Merlot, aangevuld met een beetje Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. De wijn heeft een diepe, donkerrode kleur en intense aroma’s van cassis en kersen. De kruidigheid en fijne vanille smaak komt van de 14 maanden lagering op vaten van 50% nieuw Frans eikenhout en 50% één jaar oude vaten.

Herkomst van de wijn

Deze prachtige wijn komt uit Bordeaux. Wijnen geproduceerd in Château Pey La Tour hebben hun karakter te danken aan het soort bodem dat specifiek is voor de regio, waarvan het geologische profiel voortkomt uit bewegingen van de rivier de Dordogne honderdduizenden jaren geleden. Grindafzettingen die overeenkomen met de voormalige rivierbedding liggen op een secundaire basis van kalkhoudende klei, waarvan zichtbare sporen naar het oppervlak zijn gestegen over het grootste deel van de wijngaard. Château Pey La Tour profiteert dus van een opmerkelijke diversiteit aan terroirs bestaande uit klei-kalksteengronden; wat ideaal is voor het produceren van geconcentreerde, verse Merlot.

Productieproces

In regio Bordeaux worden de druiven na de pluk ontdaan van hun steeltjes. In de steeltjes zit namelijk tannine, die een bittere smaak aan de wijn geeft. Daarna worden de druiven geperst en 5 tot 10 dagen opgeslagen in grote kuipen om te gisten. Deze kuipen, cuves genaamd, kunnen van cement, roestvrijstaal of hout zijn.

Chaptalisatie komt vaak voor. Er wordt dan suiker aan het versgeperste sap toegevoegd, dat tijdens de gisting in alcohol omgezet wordt. Hierdoor krijgt de uiteindelijke wijn een hoger alcoholgehalte. Vervolgens wordt de wijn overgebracht in barriques. Dit zijn typische Bordeaux-vaten die meestal worden gemaakt van Frans limousineiken. Het eerste jaar worden de wijnen om de 3 maanden in een nieuw barrique overgegoten. Ook wordt de wijn geklaard met eiwit. Tijdens dit klaren hechten de ongewenste deeltjes die in de wijn zweven zich aan het eiwit.

Bent u benieuwd geworden naar deze wijn? U kunt hem bij ons komen proeven. Wij zijn open op vrijdagavond, zaterdagavond en zondag. Reserveren kan via 0299 – 39 98 88. Tot snel!

Naar overzicht