Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Wijntermen uitgelegd voor de beginnende wijndrinker

Aroma, tannine en afdronk. Echte wijnkenners bestrooien hun gezelschap vaak met lastige termen. In dit artikel leggen wij u uit wat deze termen precies betekenen. Bent u een beginnende wijndrinker en wilt u graag weten wat al die termen betekenen? Lees dan snel onze uitleg.

Wijnaroma

Aroma is de verzamelnaam voor alle individuele geuren en smaken van de wijn. Wanneer u kort en krachtig aan de wijn ruikt, legt u een persoonlijke associatie. Vaak zijn dit geuren die overeenkomen met bloemen, kruiden, cacao of aarde.

Body

Ja zelfs een wijn heeft body. De body geeft de structuur van de wijn aan. Zoetheid, zuurgraad, alcoholpercentage en tannine zijn bepalend voor de body van een wijn. De body van een wijn kunt u bepalen door de wijn op het midden van uw tong te laten liggen. Is de wijn zwaarder dan water? Dan heeft de wijn minimaal een ‘medium body’.

Tannine

Tannine kan ontstaan door het houten vat waar de wijn in rijpt. Vaak ontstaat het ook door een element in planten bijvoorbeeld druivenschillen, steeltjes of pitten. Tannine veroorzaakt een droge smaak bij het drinken van wijn. Dit komt voornamelijk voor bij rode wijnen. Witte wijn wordt namelijk gegist zonder druivenschillen.

Afdronk

Afdronk is vergelijkbaar met het begrip nasmaak. Wanneer u een slok heeft genomen, ervaart u de afdronk. Dit is de smaakindruk die u ervaart direct na uw slok. Hoe langer en intenser u de wijn beleeft, hoe langer de afdronk, des te beter de wijn.

Kom eens langs!

Wilt u uw kennis in de praktijk toepassen? Kom eens langs bij Wijnbar It’s Wine en geniet van de beste wijnen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of bellen naar 0299 – 39 98 88.

Naar overzicht