Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Wijntrends voor 2019

We zitten inmiddels alweer in de derde maand van 2019. Het is nu nog regenachtig maar voor je het weet zit je op een zonnig terrasje en heb je zin in een goed glas wijn. Maar… wat voor wijn ga je bestellen? Lees nu alvast de ins en outs over de voorspelde wijntrends van 2019. Zo maak je gegarandeerd de beste wijn-keuze!

Comeback van de ‘vergeten’ wijnlanden

De zogenaamde ‘vergeten’ wijnlanden worden dit jaar meer onder de aandacht gebracht. Heb je wel eens wijn geproefd uit bijvoorbeeld Slovenië, Griekenland of Hongarije? Veel wijnmakers hebben de potentie van deze wijnlanden herontdekt, wat resulteert in heerlijke wijnen voor een lage prijs. Dat lijkt ons het proberen waard!

Gevolgen van de klimaatverandering

Je zou het niet denken, maar de klimaatverandering speelt een grote rol bij de selectie van wijnen. Doordat er in de populaire wijnregio’s doorgaans hogere temperaturen en meer zon gemeten worden, stijgt het suikergehalte in de druif. Tijdens het vergistingsproces waarbij druiven worden omgezet in wijn, verandert de suiker in alcohol. Meer suiker in de druiven betekent dus een hoger alcoholpercentage in wijn. Hierdoor zijn tegenwoordig wijnen met alcoholpercentages van ruim 14% steeds gebruikelijker. Onthou dit puntje dus voor wanneer je de volgende dag weer fris en fruitig op je werk moet verschijnen!

'Gezonde' wijn

Ondanks het feit dat een hoger alcoholpercentage nu vaker voorkomt, is de trend voor 2019 juist wijnen met een lager alcoholpercentage en een frisse smaak. Deze wijnen passen tegenwoordig beter in onze bewustere levensstijl. Daarnaast matchen frisse wijnen beter bij gerechten uit de moderne keuken. Dit soort wijnen kunnen geïmporteerd worden uit de wijnstreken met een koeler klimaat zoals Duitsland, Noord-Frankrijk en Noord-Italië. In deze gebieden laat de zon zich minder vaak zien, met als gevolg minder suiker – en dus alcohol – in de geproduceerde wijnen. Met de wens voor ‘gezondere’ wijnen die een lager alcoholpercentage bevatten, vindt er dus een shift plaats in wijngebieden en worden die met een koeler klimaat populairder.

Storytelling

Wat ook vaker wordt gezien is dat wijnliefhebbers niet alleen naar de prijs kijken tijdens het selecteren van wijn. Heeft de wijnboer een mooi en boeiend verhaal over de historie van zijn chateau, het productieproces of vertelt hij enthousiast hoe het bedrijf van generatie op generatie is doorgegeven? Dit blijkt een enorme doorslaggevende factor te zijn bij het kiezen van de juiste wijn!

Ontdek de trends bij It’s Wine

Wilt u professioneel wijn leren proeven? Of bent u een echte fijnproever en wilt u zelf diverse goede wijnen proberen? Dan nodigen wij u graag uit bij wijnbar It’s Wine.

Neem voor meer informatie contact met ons op. Of bel naar 0299 39 98 88 om direct een plekje te reserveren.

Naar overzicht