Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Zes bekende dessertwijnen

Een heerlijk diner met een dessert achteraf. Vaak wordt daarbij de dessertwijn vergeten, maar ze zijn zo heerlijk! Dessertwijnen zijn wijnen die men drinkt bij het dessert. De meeste dessertwijnen zijn zoete wijnen. Er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn. Wij zetten de bekendste voor u op een rijtje.

  1. Muskaatwijn

Deze muscatdruif maakt intensieve wijnen met uitbereide aroma’s. Denk hierbij aan abrikoos, vanille, perzik of karamel. Deze druif wordt overal ter wereld verbouwd en de wijn die ervan gemaakt wordt komt voor in 3 varianten: mousserend, stil en in dit geval als dessertwijn.

  1. Port

Port is een zoete versterkte wijn uit de Portugese Dourostreek. Port komt in 4 varianten. Ruby, tawny, wit en rose. Ruby en tawny worden het meeste gedronken. Port is zoet van smaak en is gemengd met smaken als zwart fruit, kaneel, karamel en chocola. Deze smaken voeren de boventoon. Echte Port mag alleen in Portugal gemaakt worden.

  1. Zoete mousserende wijn

Alleen al het ontkurken van de fles en het heffen van het glas maakt het drinken van een heerlijk glaasje sprankelende champagne een geweldige beleving. Een zoete champagne is heerlijk bij het dessert.

  1. Madeira

Madeira wijnen zijn gevormd door rijping met warmte en zuurstof. De eenvoudige wijnen komen na 3 jaar rijping op de markt. De mooiste Madeira’s rijpen zelfs 10 jaar of langer. Madeira is een versterkte wijn die in een droge en zoete variant voorkomt. Doordat de wijn meerdere keren wordt verwarmd heeft een Madeira een unieke smaak. Denk hierbij aan karamel, walnoot of sinaasappelschil.

  1. Sauternes

Sauternes is de bekendste zoete wijn uit Bordeaux en misschien wel de bekendste dessertwijn ter wereld. Deze wijn staat bekend om zijn erg zoete smaak. De wijn bevat smaken als tropisch fruit en honing.

  1. Sherry

Sherry is een versterkte wijn uit Zuid-Spanje. Over het algemeen is Sherry droog met een nootachtige smaak. Er bestaan ook zoete varianten van Sherry. Deze smaken naar vijgen en dadels. Echte Sherry mag alleen in Spanje verbouwd worden.

Wilt u meer weten over dessertwijnen of andere wijnen? Kom dan langs bij It’s Wine. Wij nemen u mee op een ware wijnreis. Neem voor meer informatie contact met ons op via 0299 – 39 98 88.

Naar overzicht