X

De Visafslag en het Volendams Museum

Het eerste waar u denkt bij Volendam is waarschijnlijk de muziek en de overheerlijke vis. Maar er is meer!

Volendam is een dorp met 22.000 inwoners en trekt jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers. De idyllische haven, direct aan het IJsselmeer gelegen, is een ongekend populaire trekpleister. De Dijk, de musea, de oude visserscultuur, de traditionele huisjes, de winkeltjes en sfeervolle kroegjes trekken jaar in jaar uit miljoenen toeristen.

Volendam is een dorp dat vasthoudt aan eeuwenoude tradities. Als u zich in Volendam bevindt, dan voelt u direct dat de sfeer anders is. Het dialect, soms nog de traditionele kleding en de mooi onderhouden woningen geven het gevoel alsof de tijd heeft stilgestaan.

Met zijn vele bezienswaardigheden, prachtige haven en de vele terrasjes is Volendam een trekpleister voor jong en oud. In dit artikel vertellen we meer over De Volendammer Visafslag & Volendams Museum

De Volendammer Visafslag

In 1934 is in opdracht van G.A. St. Vincentius de Volendammer Visafslag gebouwd. De visafslag is een zeldzaam en goed bewaard gebleven monument. Met de tijd is de visafslag veranderd in een boegbeeld voor Volendam. Met zijn centrale ligging in de haven is de Volendammer Visafslag daarnaast ook een herkenningspunt voor de vele toeristen.

De visafslag bestaat uit één bouwlaag en een zolder. De visafslag is opgebouwd uit horizontale en verticale houtrabat delen. Het zadeldak is gedekt met Hollandse pannen. In combinatie met de houtrabatdelen geeft dit een indrukwekkend aanzicht.

Voor de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 en de IJsselmeerpolders is Volendam eeuwenlang hoofdleverancier geweest van de vis op o.a. de Amsterdamse markten. Eind 19e eeuw, in 1891, bestond de vissersvloot van Volendam uit meer dan 250 schepen die uitvoeren richting de Zuiderzee en Noordzee. Destijds was de visafslag hét centrale punt waar iedereen kwam voor de vishandel. De winst vanuit de Volendammer Visafslag werd aan de gemeenschap geschonken. Vanaf de jaren 90 is de Volendammer Visafslag uit zijn functie ontheven en is het verworden tot een toeristische trekpleister. Sinds de zomer van 2010 doet de visafslag o.a. dienst als huisvesting voor de havenmeester. Zijn kantoor is ingericht als een oude Volendammer huiskamer, voorzien van een gladhouten beschildering. Daarnaast is er in de visafslag veel informatie te vinden en zijn er allerlei culturele activiteiten.                

Toeristen kunnen nu een bezoek brengen aan de visafslag om meer te leren over de geschiedenis van Volendam. Tijdens volksfestiviteiten of voor schoolprojecten wordt nog geregeld een stap terug gezet in de tijd, om te simuleren hoe het er vroeger aan toe ging in de visafslag.

Volendams Museum

Wilt u een kijkje nemen in het verleden van Volendam? Dan verdient een bezoek aan het Volendams Museum zeker de aanbeveling. Het museum is gehuisvest in het centrum, op een opvallende locatie nabij de Volendammer dijk en de oude dorpskern. Hierdoor is het museum makkelijk te bereiken en is er voldoende parkeergelegenheid in de buurt. Waar het bij het Volendams Museum om gaat, is het tentoonstellen van de geschiedenis van Volendam. In het museum kunt u zien hoe er in de 19e en 20e eeuw werd gewerkt en geleefd. U ziet dan heel goed hoe de Volendammers destijds in de kleine houten vissershuisjes woonden en werkten. In het museum kunt u ook de vele kunstenaars, schilders en tekenaars, die het dorp voor korte of langere tijd bezochten, zien. Deze tekeningen en schilderijen werden wereldwijd verspreid, waardoor Volendam grote bekendheid verwierf.

In het Volendams museum is echter veel meer te zien dan alleen schilderijen en oude huisjes. U vindt er ook een tentoonstelling over de traditionele klederdracht van Volendam. Daarnaast wordt er ook een collectie van tekeningen, sculpturen, aardewerk, foto’s en ansichtkaarten tentoongesteld.

In het Volendams museum is ook het wereldberoemde sigarenbandjeshuisje gevestigd. Hier kunt u decoratie en mozaïeken bezichtigen van ruim 11 miljoen sigarenbandjes. In het filmhuis, wat tevens gevestigd is in het Volendams museum, worden regelmatig tentoonstellingen en films gedraaid met veel wisselende thema’s. Het Volendams Museum is enkel geopend tijdens het hoogseizoen, vanaf half maart t/m oktober.