X

Haven van Volendam

De haven van Volendam is een belangrijke inkomstenbron voor de Volendammer gemeenschap. Voorheen vanwege de visserij waar veel Volendammers hun brood mee verdienden, maar tegenwoordig vooral vanwege de gezelligheid eromheen en de toeristen die de haven trekt.

De gezellige haven, waar de geur van versgebakken of –gerookte vis u verwelkomt, biedt een keur aan terrasjes en horecagelegenheden. Ons restaurant ligt direct aan de haven en kijkt uit over de gezellige haven en ‘de dijk’, wat geldt als het toeristische hart van Volendam.

Visserij in Volendam

Rond 1900 gold de haven van Volendam als de belangrijkste aanvoerhaven voor vis. Qua tonnage had Volendam de grootste vissersvloot, welke destijds bestond uit zo´n 2000 schepen. Hoewel de schepen in grootte varieerden werd over het algemeen gevaren met 1 gezin (vader en zoons) per schip. Destijds vond visserij nog veel plaats op de Zuiderzee.

Vandaag de dag is de visserij in de haven van Volendam flink geslonken. Het aantal vissersschepen is teruggedrongen en qua tonnage zijn andere vissersdorpen Volendam flink voorbij gestreefd.

Jachthaven Volendam

Naast de historische haven, biedt Volendam ook één van de nieuwste jachthavens van Nederland. Deze jachthaven is in 2007 geopend en biedt plaats aan 500 zeilboten en motorboten van 6 tot 20 meter in lengte. De jachthaven van Volendam ligt direct aan het IJsselmeer.

De uitgebreide jachthaven biedt tevens een grote parkeerplaats met 500 parkeerplekken, op verschillende plekken bagagekarren voor het vervoeren van bagage en een wasserette om kleding te wassen.

Horeca nabij de haven van Volendam

Hotels, restaurants en recreatiemogelijkheden hebben zich de afgelopen jaren gevestigd (en uitgebreid) rondom en nabij de haven van Volendam. Zo ook de kermis van Volendam, welke altijd het eerste weekend van september plaatsvindt. De feestelijkheden vinden plaats op de dijk en in het centrum staan de attracties.

Uit eten en overnachten in Volendam doet u bij ons in luxe, comfort en met een prachtig uitzicht op de haven en het IJsselmeer. Voor meer informatie kunt u bellen met ons via 0299 39 98 88 of gebruik maken van ons contactformulier. Reserveren kunt u via het formulier bovenaan de pagina doen.