Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Bijzondere gerechten voor het kerstdiner

Wat zijn uw tradities voor de kerstmaaltijden? Gourmetten of een lekker 3-gangenmenu? Soep vooraf, biefstuk als hoofdgerecht en een tiramisu na? Tuurlijk, dit is erg lekker. Maar wilt u dit jaar extra uitpakken en de feestdagen vieren met een overheerlijke en speciale maaltijd? Wij zetten voor u wat gerechten op een rijtje!

Een gezond, bijzonder voorgerecht

Loopt het water u al in de mond wanneer wij het hebben over een tomatentartaar op toast met een gepocheerd eitje? Dit gerecht is vegetarisch dus iedereen zal dit waarderen. De hoeveelheid ingrediënten zijn gebaseerd op 4 personen. Heeft u meer of minder gasten? U kunt dit gemakkelijk omrekenen.

Ingrediënten:

  • 4 vleestomaten
  • 6 trostomaten
  • Een theelepel tabasco
  • Twee eetlepels olijfolie
  • 4 scharrel eitjes
  • Een halve rode ui
  • 2 eetlepels kappertjes

Bereidingswijze:

  1. Breng een pan met water aan de kook en zet een bak met koud water klaar. Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings. Prik de tomaat op een vork en dompel de tomaten een voor tien seconden onder in het kokende water en vervolgens tien seconden in het koude water. Hierdoor kunt u de tomaten makkelijk van hun velletje ontdoen.
  2. Snijd de ontvelde tomaten in kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees zo klein mogelijk en snijd de berg tomatenblokjes ook nog iets fijner. Doe alle tomaten in een kom en meng een eetlepel van de olijfolie erdoor. Breng het geheel op smaak met de tabasco en eventueel zout.
  3. Breng een pan met een laagje water aan de kook en zet het vuur laag. Pocheer een voor een de eitjes 3 minuten.
  4. Gril de sneetjes brood. Leg deze vervolgens op een bord en versier elk bord met wat fijn gesneden rode ui en wat kappertjes.
  5. Leg de eitjes nog 30 seconden in het hete water zodat ze nog even opwarmen. Zeef de tomatentartaar en vang het vocht op. Schep de tomatentartaar op de toast en leg in het midden steeds een gepocheerd ei. Bestrooi het geheel met peper en een eetlepel olijfolie.

Speciale hoofdgerechten, vlees of vegetarisch

Lasagne met champignonsaus voor onze vegetarische liefhebber. Dit gerecht is gebaseerd op 4 personen, u kunt dit gemakkelijk omrekenen. Deze lasagne met champignons en spinazie is de perfecte ovenschotel voor kerst.

Ingrediënten:

  • 400 gram champignons
  • 9 lasagnevellen
  • 600 gram spinazie
  • 40 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 500 ml melk
  • 1 teen knoflook
  • 150 gram geraspte mozzarella
  • Handje geroosterde pijnboompitten
  • Een ui
  • Snufje Italiaanse kruiden

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bak de spinazie in een pan, tot deze geslonken is en laat het uitlekken.
  3. Verwarm 40 gram boter in een pannetje en voeg de bloem toe als de boter gesmolten is. Bak dit voor een aantal minuten. Voeg daarna een beetje melk toe en roer dit goed door. Voeg 2/3 van de geraspte mozzarella toe en laat dit mengen met de saus.
  4. Breng de saus op smaak met wat peper, zout en Italiaanse kruiden.
  5. Voeg de ongebakken champignons toe aan de saus.
  6. Maak laagjes in de ovenschaal van de champignonsaus, de spinazie, wat pijnboompitten en dek deze af met een laag lasagnevellen. Herhaal dit en eindig met een laagje saus en bestrooi de overgebleven kaas en pijnboompitten over het geheel. Bak de lasagne en champignons in 40 minuten gaar in de oven.

Eendenborst met sinaasappel

Voor de echte vleesliefhebbers; een heerlijk eendenborst met sinaasappel en kaneel als hoofdgerecht. De ingrediënten voor dit gerecht zijn gebaseerd op 4 personen.

Ingrediënten:

  • Een halve knolselderij
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 100 ml halfvolle melk
  • 50 gram ongezouten boter
  • Halve theelepel nootmuskaatpoeder
  • 2 eendenborstfilets
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • Halve eetlepel kaneel
  • 2 perssinaasappels

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd deze in blokjes. Kook deze in een pan water met zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Verwarm de melk in een steelpan. Stamp de aardappelen, knolselderij, melk en de boter tot een puree. Breng deze op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.
  4. Snijd in het vel van de eendenborstfilets kruislings in, zodat er een ruitpatroon ontstaat. Verhit een pan zonder boter of olie en bak de eend op het vel voor 5 minuten op middelhoog vuur. Bak de eendenborstfilet vervolgens op de andere zijde voor 1 minuut. Leg de filets in de ovenschaal en verdeel de honing over de filetjes en bestrooi met kaneel. Pers een sinaasappel uit en schenk deze over de eend heen. Snijd de andere sinaasappel en leg de plakjes op de filets.
  5. Bak de filters ongeveer 10 minuten in de oven.
  6. Haal de eendenborstfilet uit de oven en laat deze 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd de eendenborstfilets in plakken en verdeel deze over de borden. Serveer het gerecht met puree, sinaasappelplakken en jus.

Een feestelijk dessert

Een heerlijk dessert kan uiteraard niet ontbreken: een witte chocolade dessert met frambozen. De ingrediënten zijn gebaseerd op 4 personen, dit kunt u gemakkelijk omrekenen naar het aantal personen die u te gast krijgt.

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 90 gram boter
  • 90 gram suiker
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 120 gram witte chocolade
  • 4 eetlepels frambozen jam
  • 75 ml slagroom
  • Verse frambozen

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng de suiker, het ei en een snufje zout. Klop dit goed door. Voeg telkens wat meer bloem toe en meng dit met een houten lepel. Snijd de boter in kleine stukjes en meng dit ook. Kneed dit mengsel daarna goed met uw handen.
  3. Laat het deeg 10 minuten afkoelen in de koelkast.
  4. Bestuif de tafel of aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit.
  5. Vet de vormpjes in en bekleed deze met het deeg. Zet de vormpjes ongeveer 15 minuten in de oven met wat steunvulling. U kunt hier bijvoorbeeld peulvruchten voor gebruiken.
  6. Smelt de witte chocolade met de slagroom in de magnetron en roer dit goed door.
  7. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en laat de gebaksvormpjes afkoelen.
  8. Bestrijk de bodem van de gebakjes met frambozenjam en vul ze verder met witte chocolade.
  9. Zet ze een half uurtje in de koelkast.
  10. Versier het gebakje met verse frambozen.
  11. Laat het gebakje nog een uurtje in de koelkast uitharden.

Toch geen zin om zelf te koken?

Heeft u toch geen zin of tijd om zelf te koken en wilt u toch bijzondere gerechten eten tijdens en rond de kerst? Bezoek dan ons restaurant Le Pompadour en geniet van onze overheerlijke gerechten. Voor meer informatie of een reserveren kunt u terecht op onze website. Of kom met ons in contact via ons e-mailadres info@olddutch.nl of telefoonnummer +31 (0)229 39 98 99

Naar overzicht