Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

De Edammer kaasmarkt

De Edammer kaasmarkt is een ideale plek om de oer Hollandse cultuur op te snuiven. Als u deze zomer in de omgeving verblijft, is het zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen. De Edammer kaasmarkten vinden iedere woensdag van 5 juli tot en met 23 augustus 2017 plaats.

De kaasmarkt uit de middeleeuwen
De markt is oorspronkelijk een commerciële handelsplaats voor boeren. In de middeleeuwen vormde deze markt een centraal punt in de stad. Net zoals in de Renaissance werden kazen aangevoerd per paardenwagen of boot.

Hoe werkt de kaasmarkt?
Als de kazen zijn aangeleverd per wagen of boot, worden ze uitgeladen door speciale kaasdragers. De kwaliteit van de kaas wordt getest aan de hand van een 'kaasboor'. Vervolgens wordt de prijs van de kaas met het behulp van 'handjeklap' bepaald. De goedgekeurde kazen worden met kruiwagens de stad in gebracht.

Het luiden van een bel kondigt een nieuwe opening of sluiting van de kaasmarkt aan. Het luiden wordt gedaan door een prominente gast, zoals schrijvers, leden van de tweede kamer of vertegenwoordigers uit sport- en amusementswereld.

Een bezoek brengen aan de kaasmarkt?
Dankzij de medewerking van 90 vrijwilligers en financiele ondersteuning van Beemster Kaas is er nieuw leven in de kaasmarkt geblazen. De markt is een toeristische trekpleister geworden. Niet alleen voor eigen land, maar ook voor internationale gasten.

De markt speelt zich af op het Jan van Nieuwenhuizenplein in Edam tussen 10:30 en 12:30. Naast de jaarlijkse 8 markten is er een prachtig verlichte avondmarkt met een braderie. 

Naar overzicht