Paling en Volendam
Paling en Volendam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo is er de palingsound (en het palingsoundmuseum) en zijn er tal van mogelijkheden om deze delicatesse in Volendam te kopen. U kunt de paling ook bij ons op het menu vinden.
Paling kan gerookt worden, maar ook gebakken en gestoofd. Een heerlijk stukje vis voor de echte liefhebber!
IJsselmeerpaling en kweekaal?
Bij de echte liefhebber wel bekend, bij de meeste mensen echter niet; Er bestaat een groot verschil tussen gerookte IJsselmeerpaling en kweekaal, oftewel gekweekte paling. Hoewel de kweekaal van goede, constante kwaliteit is, wordt door de echte kenner 100% van de tijd de voorkeur gegeven aan IJsselmeerpaling.
IJjsselmeerpaling is over het algemeen minder stug en wat vetter in vergelijking met de kweekaal. Ook is de smaak van de IJsselmeerpaling beter en is deze beter geschikt om te stoven en te bakken
Maar wat is schieraal dan?
We hebben het nu over IJsselmeer paling en kweekpaling (kweekaal) gehad, maar het kan ook zijn dat u wel eens gehoord heeft van schieraal. Wanneer gesproken wordt over schieraal, heeft men het over een volwassen paling die klaar zijn om zich voort te planten. Deze ‘paairijpe’ schieraal trekt richting de Sargassozee om zich voort te planten, waarna deze weer terugkomt naar zijn oorspronkelijke plek (bijvoorbeeld IJsselmeer ). Een schieraal is te herkennen aan zijn zilverkleurige huid. Daarnaast heeft een schieraal een blanke/witte buik en heeft hij grotere ogen.
Schieraal is paling met het hoogst mogelijke vetgehalte, dit is minimaal 20%. Indien dit vetpercentage nog niet bereikt is, zal de paling nog niet de metamorfose tot schieraal ondergaan. Het is biologisch zo geregeld dat een paling enkel de metamorfose tot schieraal kan ondergaan als het vetpercentage hoog genoeg is. Als dit namelijk niet boven de 20% is, zal de paling de tocht naar de Sargassozee (zo’n 6.000 km) niet overleven en zich dus niet kunnen voortplanten.
Steeds verder ingeperkt
Sinds 1950 is de palingvangst met zo’n 75% afgenomen en de glasaalintrek met maar liefst 95% gedaald. Vandaar dat de afgelopen jaren steeds meer beperkingen zijn opgelegd om de palingvangst te verkleinen. Zo is in 2009 wettelijk bepaald dat sportvissers gevangen paling terug moeten zetten en is ook de vangstperiode voor beroepsvissers beperkt.
Ontdek de paling en Volendam
Met ons unieke Paling arrangement bieden wij klanten de mogelijkheid om heerlijk te genieten in Volendam, met een overnaching in ons hotel en een 3-gangen diner in ons restaurant.