Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Musea in Volendam

In Volendam en Edam staan een aantal musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Lees hieronder een overzicht.

Volendams Museum

Het Volendams Museum geeft een overzicht van het leven in Volendam van het eind van de 19e eeuw tot en met de jaren vijftig van de 20e eeuw. Bezoekers van het museum kunnen onder andere tekeningen en schilderijen zien waarmee Volendam grote bekendheid verwierf. Dit gebeurde dankzij de vele kunstenaars, schilders en tekenaars die het dorp voor korte of langere tijd bezochten en hun schilderijen en tekeningen over de wereld verspreidden.

Verder is er een expositie van de Volendamse en nationale klederdracht en sieraden. waarheidsgetrouwe oude interieurs en een collectie tekeningen, sculpturen, aardewerk, foto’s en ansichtkaarten. Ook wordt de visserij met zijn nevenbedrijven tentoongesteld en is er een filmzaal waarin wisselend beeldmateriaal te zien is.

Bezoekadres
Zeestraat 41
1131 ZD  Volendam  

Meer info
volendamsmuseum.nl

  volendams-museum-kl.jpg

Palingsoundmuseum

In het Palingsoundmuseum wordt een overzicht gegeven van het succes en de totstandkoming van de palingsound. Het Palingsoundmuseum geeft een overzicht van 100 jaar Volendammer muziek en neemt je mee in de verhalen achter de succesvolle formaties als The Cats en BZN.

Als bezoeker word je meegenomen naar de oorsprong van de palingsound langs muzikale families en de succesvolle artiesten. Daarnaast word meer informatie verschaft over de palingsound zelf, de unieke en karakteristieke sound van Volendam.

Bezoekadres
Slobbeland 19
1131 AA Volendam

Meer info
smitbokkum.nl/palingsoundmuseum/

   palingssoundmuseum.jpg

De Visafslag

De visafslag is een bekend herkenningspunt voor toeristen, centraal gelegen aan de haven van Volendam. De grotendeels houten visafslag is een zeldzaam en goed bewaard gebleven monument uit 1934. Sinds de jaren negentig heeft de visafslag zijn functie verloren.

Vanaf maart tot en met oktober is het mogelijk om de afslag te bezoeken op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondagmiddag.

Bezoekadres
Haven 43
1131 EP Volendam

Meer info
cultuurvolendam.wordpress.com/visafslag-volendam/

   visafslag Volendam.jpg

Edams Museum

Het Edams Museum is het oudste museum in Noord Holland boven het IJ en daarmee één van de oudste musea in Nederland. Op twee karakteristieke locaties in de oude stadskern wordt u meegenomen in de rijke historie van Edam. In het museum vindt u een gevarieerde collectie met verrassende details. Het museum neemt u mee in de rijke historie van Edam: scheepsbouw, keramische industrie, architectuur, notabele families en het gewone dagelijkse leven. De collectie bestaat onder andere uit schilderijen, prenten en een verzameling van objecten van de familie Boot.

Bezoekadres
Damplein 1 en 8 1135 BK Edam

Meer info
edamsmuseum.nl

   Edamsmuseum.jpg

Fort bij Edam

Het Fort bij Edam, zoals het officieel heet, is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd als het meest noordoostelijk gelegen onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort heeft 255 officieren en manschappen gehuisvest en een bewapening bestaande uit vijf kanonnen en negen mitrailleurs. Hoofdtaak van het Fort bij Edam was de bescherming van de regio Amsterdam tegen vijandelijke aanvallen vanuit het noorden. Essentieel onderdeel van die verdediging was tevens het onderwater zetten (inunderen) van het poldergebied ten noorden van Edam.

Het fort is beperkt open. Voor actuele openingstijden kunt u kijken op de website van Fort bij Edam.

Bezoekadres
Oorgat 10
1135CR Edam

Meer info
fortbijedam.nl

   fortedam.jpg
Naar overzicht