Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch
Hotel Old Dutch

Recept: dikke koek

De gezonde bakrecepten zijn ook ons de laatste tijd niet ontgaan. Om inspiratie op te doen hebben wij voor u een heerlijk Volendams recept en deze in een nieuw jasje gestoken. Dankzij de heerlijke geur die zich verspreidt tijdens het bakken zullen velen dit recept voor dikke koek niet snel vergeten.

Ingrediënten

7 gram instant gist
150 gram suiker (Rietsuiker is een goed alternatief voor normale suiker)
500 gram tarwebloem
50 ml lauwwarm water
200 gram roomboter, op kamertemperatuur
6 eidooiers, losgeklopt
1 tl zout
250 gram vulling naar keuze. Zoals noten, rozijnen, kaneelpoeder of citroenrasp. Een mix hiervan is onze favoriet!

In 5 stappen uw eigen Volendamse dikke koek!

Stap 1: Doe de gist in een kom en meng het met de (riet)suiker en lauwwarm water. Laat dit mengsel tien minuten staan.

Stap 2: Zeef de bloem boven een kom en druk een kuiltje in het midden. Vervolgens kunt u de volgende ingrediënten toevoegen: gistmengsel, roomboter, eidooiers en zout. Kneedt het tot een soepel, maar stevig deeg.

Stap 3: Voeg de vulling naar keuze toe. Geef een vierkante vorm aan het deeg en leg deze op een bakplaat. Vergeet niet om eerst bakpapier op de bakplaat te leggen.

Stap 4: Laat de koek een half uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Stap 5: Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven (200 graden). Verlaag de temperatuur na vijf minuten tot 180 graden en bak de koek in nog ruim een half uur gaar.

Dit recept is ideaal als dessert, voor bij de koffie of gewoon voor zo! 

Naar overzicht