X

Volendammer Visafslag

De Volendammer Visafslag is het centrale herkenningspunt op de haven voor bezoekers en toeristen. Het unieke gebouw is gebouwd in 1934, in opdracht van de Coöperatieve Afslagvereniging G.A. St. Vincentius.

De Volendammer Visafslag is een grotendeels houten gebouw, welke volledig in regionale stijl gebouwd is. De visafslag is gebouwd op een veertiental betonnen palen en bevindt zich een aantal meter boven de grond. Zodoende kon, door middel van een luik in de vloer van de afslag, de vis naar binnen gehesen worden.

De afslag bestaat uit twee verdiepingen, een bouwlaag waar de werkzaamheden plaatsvonden en een zolder.

De Volendammer Visafslag. Toen en nu.

Een centraal punt waar mensen samenkomen, dat wás de functie van de volendammer visafslag vroeger. Echter, deze functie is niet helemaal verdwenen. Vroeger diende de visafslag als het centrale punt waar vissers en handelaren samenkwamen om vis te verhandelen. Nadat de visafslag in de jaren 90 zijn functie als afslag verloor is het nu een culturele locatie geworden, een toeristische trekpleister, waar u het ‘oude’ Volendam kunt beleven.

De Volendammer Visafslag was voorheen een belangrijk onderdeel binnen de Volendammer gemeenschap. De winsten die de coöperatie draaide, werden teruggegeven aan de gemeenschap. Zo kon de gemeenschap meeprofiteren van het succes van de Volendammer vishandel.

Bij schoolprojecten en/of volksfestiviteiten wordt de werkwijze van de visafslag soms nog gesimuleerd, zodat u inzicht krijgt in de belangrijke functie die de Volendammer Visafslag had. Daarnaast wordt er op werkdagen nog vis verhandeld tussen 11:00 en 12:00 – mits er aanvoer is - en huisvest het markante gebouw nu de havenmeester. Zijn kantoor is ingericht als een Volendammer huiskamer uit het begin van de 20e eeuw. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

 

Foto's: https://www.facebook.com/visafslagvolendam/