X

Volendamse natuur

Tijdens uw bezoek aan Volendam mag een wandeling over de dijk absoluut niet ontbreken! Het uitzicht over het IJsselmeer, dat continu wisselt vanwege de zon, wind en wolkenvelden maakt het een mooie en rustgevende ervaring. Maar naast de bekende dijk is er nog veel meer natuur te zien en te beleven in en rondom Volendam. 

Ecologische parken

Drassige graslanden, bloemrijke oevers, open wateren en enkele boselementen. Daar bestaan de twee ecologisch beheerde parkjes tussen Edam en Volendam onder andere uit. Maak een wandeling of een fietstocht door deze prachtige veenweidegebieden en waan u even helemaal weg van de alledaagse drukte.

Heitje van Katham

Vlak onder Volendam vindt u het Heitje van Katham, een van de oudste veenheitjes van Nederland en de enige plek in Noord-Holland waar nog veengroei plaatsvindt. Tijdens een wandeling of fietstocht langs dit ruim 600 jaar oude heitje komt u onder andere veenmossen, struikhei en kraaihei tegen, maar ook lavendel en moerasviooltjes groeien er daar op los.

De omgeving van Volendam

Wanneer u langs de dijk richting Hoorn of Enkhuizen fietst, of langs de weilanden van Waterland en de Purmer wandelt, komt u diverse prachtige oude boerderijen tegen en dorpjes als De Rijp en Kwadijk waar het soms lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Op uw route is de kans groot dat u diverse weidevogels tegenkomt. Wanneer u de dijk helemaal tot het einde volgt, dan komt u uit in Marken, waar u met de fiets op de boot terug kunt varen naar Volendam.

Het Purmerbos

Wie op zoek is naar mooie natuur, prachtige struinpaadjes en avontuurlijk vermaak voor de kinderen is het Purmerbos een uitstekend uitje. Dit jonge bos dat zich op 5 kilometer afstand van Volendam bevindt werd aangelegd in 1986 en bestaat vooral uit loofbomen. Er is volop mogelijkheid om te wandelen, fietsen en zelfs paard te rijden. Voor kinderen is in het speelbos veel te beleven. Zij kunnen zich uitleven op het eiland en de touwbrug en hutten bouwen van losliggende takken. Ook honden zijn welkom in het Purmerbos, het grootste gedeelte is namelijk een hondenlosloopgebied en er is zelfs een ‘hondenzwembad’. Het bos is bereikbaar op de fiets en er kan gratis worden geparkeerd met de auto.