Bezienswaardigheden in Monnickendam

Iets onder Volendam ligt de gezellige en historische stad Monnickendam. Ook dit is een vissersplaats, waarbij de visindustrie al in de Middeleeuwen begon. Het gezellige, knusse Monnickendam heeft prachtige historische panden, grachten en een mooi haven. Brengt u een bezoek aan Monnickendam, dan kunt u deze bezienswaardigheden niet overslaan.

De haven van Monnickendam

Monnickendam staat bekend om haar prachtige panden met mooie gevelstenen, het natuurgebied het Hemmeland en de haven. Loop langs de haven en bekijk de vele bruine schepen, traditionele zeilschepen als kotters en botters. U kijkt uw ogen uit in de haven van Monnickendam.

Museum de Speeltoren

Een bezoek aan Monnickendam kan niet zonder een bezoek aan museum de Speeltoren. Hier vindt u de oudste nog bespeelde carillon. Daarnaast leert u in dit museum meer over de historie van Monnickendam en omgeving. Ontdek de stad van vroeger. Dit museum is ook leuk om samen met kinderen te bezoeken.

Grote of Sint-Nicolaaskerk

De belangrijkste kerk van Monnickendam is de Grote of Sint-Nicolaaskerk. De kerk is een rijksmonument en er liggen belangrijke Monnickendammers begraven. De kerk stamt uit 1400 en heeft een gotische stijl. U vindt de prachtige kerk aan de rand van het oude centrum.

Vaartocht

Bekijk Monnickendam vanaf het water en maak een vaartocht over de Gouwzee. Vanaf het water heeft u een mooi uitzicht op de oude stad. Wilt u uw dag aan Monnickendam echt compleet maken? Maak dan ook een boottocht naar Marken. Vanuit Volendam kunt u met de boot naar het schiereiland toe.

De Waegh

De Waegh was een weeghuis en werd in 1382 gebouwd. Helaas is dat gebouw verwoest door een brand. In 1668 is er een nieuwe Waegh gebouwd. Het was het middelpunt van de stad en diende van binnen als weeghuis en van buiten als de Beurs. De Waegh werd gebruikt voor het wegen en verhandelen van levensmiddelen als granen, kaas en boter.

Heeft u na uw bezoek aan Monnickendam trek gekregen? Rijdt dan door naar Volendam en kom dineren in ons restaurant Le Pompadour. Uw bezoek uitbreiden? Boek er dan een overnachting bij in hotel Old Dutch en bezoek ook het mooie Volendam.