De kaasmarkt in Edam

De kaasmarkt is een echte trekpleister in Edam. De kaasmarkt begon al in een ver verleden met commerciële doeleinden, de boeren kwamen hier namelijk hun kaas verhandelden helaas werd deze in 1922 stopgezet. Na 67 jaar kwam er nieuw leven in de kaasmarkt, door meer dan 90 vrijwilligers en de financiële ondersteuning van Beemsterkaas is de kaasmarkt een nieuw leven in geblazen.

De kaasmarkt vroeger

De kaasmarkt is veel veranderd, vroeger was het namelijk op een hele andere locatie dan dat het nu is. Dit komt omdat er in 1622 een bierkade werd aangelegd waar de bierbrouwers ook hun huizen bouwden. Rond 1680 werd het water van de waterverbinding tussen de Achterhaven en het water langs de Matthijs Tinxgracht gedempt. Nu kon de kaasmarkt verplaatst worden naar de huidige locatie. In het midden van het plein waar de boeren direct hun kaas verhandelden staat een prachtige windroos met gele en paarse klinkertjes, men noemt dit in Edam ‘de ster’ en het staat er nog steeds.

De kaasmarkt tegenwoordig

Tegenwoordig is het meer op toeristen gericht. Het begin van de kaasmarkt wordt aangeduid met een bel, net als het einde van de markt. In vergelijking tot vroeger wordt er nu meer een feest van gemaakt. Er zijn verschillende stalletjes waar u de beroemde edammer kaas en souvenirs kunt kopen. Het speelt zich in zijn geheel af op het Jan van Nieuwenhuizenplein. Er zijn jaarlijks 8 markten, daarnaast zijn er nog prachtig verlichte avondmarkten met een uitgebreide braderie.

Wilt u na of tijdens deze leuke dag nog wat eten of drinken? Dat kan bij ons! Ons uitgebreide menu zorgt ervoor dat u zowel kunt lunchen als dineren bij ons. En als u zin heeft in een drankje? Dan kunt u lekkere wijnen proeven bij It’s Wine. Wij zijn te vinden op het volgende adres: Haven 142 in Volendam.