De natuur van Volendam

Bent u een echte natuurliefhebber en/of houdt u van wandelen of fietsen door mooie landschappen? Dan is Volendam zeker the place to be! Volendam heeft een geweldige natuur die zeker de moeite waard is om bekeken te worden. Wij hebben leuke natuurbezienswaardigheden voor u op een rij gezet.

De Dijk

Ook wel het ‘loopie over De Dijk’ genoemd, dit is iets wat iedereen in Volendam wel eens gedaan heeft. Het mooie aanzicht van het IJsselmeer dat constant verandert door de zon, wind en de wolkenvelden is al reden genoeg om De Dijk te bewandelen.

Het Ecologische park

Veel Waterlands landschap is aan het verdwijnen door de bebouwing en modernisering. Hierdoor zijn er tussen Edam en Volendam twee ecologische parkjes aangelegd. Deze parkjes hebben allerlei elementen die bij een veenweidegebied horen: drassige graslanden, bloemrijke oevers, open wateren en enkele plekken met boselementen. Een goede waterhuishouding is voor zo’n park heel belangrijk. In het park vindt u borden waar het één en ander uitgelegd wordt.

Fort Edam

Het fort van Edam is één van de vestigingen van de stelling van Amsterdam. Dit fort is gebouwd op een soort eiland, het heeft een gigantische gracht en er zijn wat graslanden en bossen aangeplant. Het bijzondere van dit fort is dat er 20 verschillende soorten korstmos zijn en dat en ook enkele zeldzame keversoorten rondlopen.

Heitje van Katham

Aan de rand van Volendam bevindt zich de molen van Katham, hier is ook een geasfalteerd wandelpad die langs het Heitje van Katham gaat. Dit is één van de oudste Nederlandse veenheitjes en mag niet betreden worden. Er zijn hier veenmossen die boven het land uit groeien en eruit zien als sponsachtige kussen. Verder zijn er ook lavendel, struik-, dop- en kraaihei en nog veel meer! Als u een beetje geluk heeft ziet u ook de zilveren maan vliegen, dit is een zeldzame vlindersoort die hier voorkomt.

Purmerbos

Het Purmerbos is een volledig loofbomen bos dat aangelegd is in 1986. Het bos heeft veel wandel-, fiets- en ruiterpaden en ook zijn er veel ruimtes voor plaatsgebonden recreatie. Dit is niet helemaal in Volendam maar wel in de buurt. Het ligt op zo’n ongeveer 5 kilometer van Volendam vandaan en is voor een natuurliefhebber zeker de moeite waard.

Omgeving Volendam

Als u op de fiets noordwaarts gaat rijden komt u langs de dijken terecht in Hoorn em Enkhuizen. Als u wat meer naar het westen gaat komt u bij de weilanden van Waterland en de Purmer, waar authentieke boerderijen en verstilde dorpjes zoals Kwadijk, De Rijp en Middelie zijn. U kunt ook kiezen voor een tocht naar Marken, dan gaat u door Monnikendam en Katwoude. Als u eenmaal bent aangekomen in Marken hoeft u niet terug te fietsen want u kunt gewoon de boot terugpakken naar Volendam.

Na een drukke dag van wandelen of fietsen in de natuur kunt u altijd terecht bij ons restaurant voor een heerlijke lunch of diner. Als u meerdere dagen wilt verblijven in Volendam kunt u overnachten in ons hotel Old Dutch. Wilt u graag reserveren? Bel dan naar: 0299 39 98 99.