De oorsprong van de klomp

Als het gaat om klederdracht zijn de klompen in Volendam erg populair. Maar hoe en waar is de klomp ontstaan?

Waar komt de klomp vandaan?

Klompen worden sinds de oudheid al gedragen door arbeiders en boeren. Dit komt omdat leren schoenen in de Middeleeuwen onbetaalbaar waren. In Nederland waren de klompen perfect schoeisel voor de modderige grond. In Amsterdam is zelfs de oudst bekende klomp ter wereld gevonden, die afgestamd uit 1230.

Niet alleen in Nederland

Tot op de dag van vandaag worden klompen door sommige mensen nog gedragen. Maar niet alleen in Nederland: de klompen zijn bijna in heel Europa te vinden. Waarschijnlijk is de klomp ook geen Nederlandse uitvinding. De kenners van de klomp denken dat hij oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk komt. In Noord-Frankrijk werd en wordt de klomp net zo veel gedragen als in Nederland en Belgiƫ. Maar waarom staan de Nederlanders nou juist bekend om de klompen? We weten het niet zeker, maar de Nederlanders zijn een handelsvolk en gingen hierdoor dus over de hele wereld met de klompen. Zo heeft de rest van de wereld kennis gemaakt met de Hollanders en hun klompen.

Populaire klompen

De klomp is nu nog steeds erg populair, vooral onder toeristen. Maar ook de nuchtere Hollanders dragen de klomp nog met veel plezier. Vooral in de winter draagt men nog steeds de klomp. In samenwerking met een krant worden koude voeten voorkomen. Klompen dragen behoort niet alleen tot de tradities, maar dienen ook voor veiligheid, gezondheid en comfort. De kleuren van de klomp zijn verfrissend, met als meest voorkomende kleur geel. Naast schoeisel heeft de klomp ook nog andere mogelijkheden. Je kan de klomp namelijk gebruiken als: vogelhuisje, bloemen pot, brievenbus en nog veel meer. Dat maakt de klomp uniek!