Dit wist u nog niet over Volendam

Dat Volendam een vissersdorp is, dat wist u waarschijnlijk al. En ook de palingsound en de zangers en zangeressen die daarbij horen is bij de meeste mensen wel bekend. Wij hebben een aantal weetjes over Volendam verzameld die u wellicht nog niet wist. Leest u mee?

Voetbal

Volendam is de kleinste plaats in Nederland met een professionele voetbalclub. Grotere plaatsen als Apeldoorn, Vlissingen en Lelystad hebben bijvoorbeeld geen voetbalclubs die de Eredivisie of Eerste Divisie hebben gehaald. FC Volendam speelt al betaald voetbal sinds 1954 en bereikte in 1958 en 1995 de finale!

Bart Smit

De speelgoedwinkel is helaas niet meer, maar ooit opende zij wel hun deuren in Volendam. In 1931 opende Thames en Gaartje Smit de eerste speelgoedwinkel in Volendam en het keten Bart Smit was geboren. De naam van de speelgoedwinkel komt bij hun eigen zoon Bart vandaan.

Paling

Dat Volendam een vissersplaats is, is u vast al bekend. Maar wist u dat er een traditioneel Volendams gerecht is met paling? Het wordt ook wel Volendammer zooitje of Zooitje met butter ’n eek genoemd. Het gerecht bestaat uit gekookte paling in melk met azijn, zout, gekookte aardappelen en zwarte peper. Een ware delicatesse.

Diverse beroemdheden

Veel bekende Nederlanders komen uit Volendam en de meeste bekende zangers kent u wel. Maar wist u dat ook Band Zonder Naam, The Cats, Left Side en Maribelle uit het mooie dorp komen? Ook bekende voormalig voetballers Gerrie Mühren en Arnold Mühren komen hier vandaan.

Wilt u nog veel meer ontdekken over Volendam? Kom het dan zelf beleven bij Hotel Old Dutch. Boek een overnachting en slaap aan de dijk. Zo proeft u direct het echte Volendam!