Dorpen en steden aan het Markermeer

Het Markermeer is één van de vele mooie vaargebieden in Nederland. Vroeger, voor 1975, werd het Markermeer nog gezien als het zuidwestelijke deel van het IJsselmeer. Toen de Houtribdijk werd aangelegd, de verbinding tussen Enkhuizen en Lelystad, werd een deel van het IJsselmeer afgesloten: het Markermeer. U kunt er heerlijk varen of zeilen en meerdere leuke bestemmingen direct aan het water bezoeken. Bent u benieuwd over welke Nederlandse dorpen en steden het gaat? Lees dan snel verder.

Volendam

Volendam mag natuurlijk niet ontbreken op het lijstje van leukste bestemmingen aan het Markermeer. Volendam is een authentiek vissersdorpje met vele bezienswaardigheden, zoals de oude vissershaven. Loop een rondje langs de vele cafés, restaurants, kraampjes en winkeltjes op de dijk of maak een familiefoto in de ouderwetse Volendammer Klederdracht.

Marken

Ook het nabijgelegen schiereiland Marken is een unieke bestemming met haar authentieke huisjes op palen en het mooie uitzicht over het meer. De huisjes op palen waren vroeger een noodzaak. Marken overstroomde regelmatig en daarom bouwden de bewoners hun huizen op palen en terpen. De karakteristieke huisjes in Marken zijn nergens anders op de wereld te vinden.

Hoorn

Hoorn kent net zo veel historie als Volendam. De stad was een bekende aanlegplaats voor de VOC schepen. Loop een rondje door de oude haven en waan je tussen de oude 17e-eeuws gebouwen in het stadscentrum. De Roode Steen is het bekendste plein van Hoorn; hier vindt u vele terrasjes en kunt u in het zomerseizoen elke donderdag de kaasmarkt aanschouwen.