Fort bij Edam

Het Fort bij Edam is het noordelijkste fort van De Stelling van Amsterdam. 42 forten vormen samen een 135 km lange linie rond Amsterdam, gebouwd tussen 1880 en 1913. De kracht van De Stelling van Amsterdam komt van het water. Binnen twee dagen tijd, kon het voorterrein onder water worden gezet. Tegenwoordig worden er rondleidingen door dit Unesco monument gegeven.

De natuur bij het Fort

Fort bij Edam ligt in Zeevang. Dit fort wordt door Staatsbosbeheer beheerd. Omringt door hoge boomwallen is het een goed thuis voor allerlei dieren en planten. Er groeien hier meer dan 180 plantensoorten, waaronder achttien korstmossen op een van de muren.

In de omgeving van Fort bij Edam kunnen leuke wandel- of fietstochten gemaakt worden. Ook vinden er op het fortterein regelmatig evenementen plaats zoals speuren naar ganzen en hazen en kunnen er kinderfeestjes worden gegeven.

Activiteiten 2017

Dit seizoen zijn er verschillende tentoonstellingen te bezichtigen:

1. Den Doodendraad in de 1e Wereldoorlog
2. Edam tijdens de 2e Wereldoorlog en de inundatie van de Zeevangspolder
3. De natuurtentoonstelling.
4. De Watersnood van 1916
5. De radiokamer met zendapparatuur
6. Een fototentoonstelling over de 1e Wereldoorlog
7. Een brandweertentoonstelling door de Vrijwillige Brandweer Edam

Iedere woensdag is er openstelling van 10.30 uur tot 15.00 uur.

Romeinen-weekend op het Fort van Edam

Op zaterdag 16 en zondag 17 september 2017 slaan de Romeinen hun kamp weer op in het Fort bij Edam. Er is van alles te zien en te beleven, er worden demonstraties gegeven en er valt veel te leren over het leven in de Romeinse tijd.  Het fort is beide dagen geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur.