Geschiedenisweetjes over Volendam

Volendam staat natuurlijk bekend om de prachtige haven, de klederdracht en de visserij. Maar hoe is dat nou eigenlijk ontstaan en hoeveel weet u eigenlijk over Volendam? Wij hebben een paar geschiedenisweetjes op een rijtje gezet opgeschreven!

De naam

Wist u dat Volendam oorspronkelijk Follendam heet? Zes eeuwen geleden kwam hier de E of IJe, waaraan Edam lag, in de Zuiderzee. In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en de oude haven werd dichtgemaakt. Daar kwam de naam Follendam vandaan. Al snel bleven hier vissers, boeren en grondwerkers wonen en werd het nieuwe dorp geboren.

Op de foto gaan in klederdracht

Tegenwoordig is het een toeristische attractie die u niet mag overslaan in Volendam. Maar wist u dat dit al begon in 1925. Op een zomerse dag in 1925 zag Pouw de Boer, zoon van de bakker, een groepje Volendammers en Amerikanen die de grootste lol hadden bij het uitwisselen van elkaars kleding. Als zakenman in de dop richtte hij in de winkel van zijn vader een kleine fotostudio in. Toeristen konden zich daar in klederdracht laten fotograferen. Dit werd een groot succes!

Wasdag

Wist u dat het op maandag wasdag is in Volendam? Dan zijn de smalle straatjes overspannen met ropen waaraan de schone was hangt te drogen.

Brand

Wist u dat er in Café De Hemel brand is geweest in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001?
Dit gebeurde toen iemand sterretjes aanstak. De sterretjes zorgden ervoor dat de kurkdroge kerstversiering die aan het plafond bevestigd was in brand vloog. Nog altijd wordt deze vreselijke gebeurtenis herdacht.

Wilt u Volendam graag zelf beleven? Bij Hotel Old Dutch overnacht u aan de dijk van Volendam en bevindt u zich midden in het bruisende centrum.