Herfst recepten: koken met pompoen

De herfst is weer begonnen en dat betekent dat het weer tijd is voor pompoen! Herfst is namelijk hèt seizoen van de pompoen en naast het feit dat deze groente heel gezond is, is het ook nog heel lekker en erg veelzijdig. In dit artikel leggen wij uit hoe u 3 verschillende gerechten kunt maken van de pompoen. Een pompoen-sinaasappelcake, pompoensoep en een heerlijke pompoenburger. Wij gaan  in de uitleg uit van een eettafel met 4 personen.

Pompoen-sinaasappelcake

Ingrediënten

  • 500 gram pompoen
  • 1 sinaasappel
  • 100 gram boter
  • 1 theelepel kruidenmix
  • 1 mespunt zout
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereiding
1 De oven wordt voorverwarmt op 180°C en de pompoen gesneden. De zaden, draden en de schil worden verwijdert en het vruchtvlees wordt in stukjes van een centimeter gesneden. De pompoen wordt in 8 minuten gaar gekookt en afgegoten. Ondertussen word de sinaasappel geraspt en uitgeperst.

2 Meng de boter, kruidenmix, sinaasappelrasp, zout, de helft van gekookte pompoen en 100 gram suiker in de keukenmachine. Hierna worden de eieren en crème fraîche toegevoegd en zeef vervolgens daarboven het bakmeel en bakpoeder. Dit dient gemixt te worden tot een luchtig beslag.

3 Vet de cakevorm vorm in en bestuif deze met bloem. Schep het beslag in de cakevorm en bak deze in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Als de cake te donker wordt kunt u deze afdekken met aluminiumfolie. U kunt na 40 minuten controleren op gaarheid om te voorkomen dat deze te donker wordt. Steek een satéprikker in de cake, wanneer deze er schoon uitkomt is de cake gaar.

4 Haal de cake uit de oven en laat deze volledig afkoelen. Ondertussen kunt u de sinaasappelsap en de rest van de suiker in een steelpan doen en op een laag vuur inkoken tot siroop.

5 Haal de cake uit de vorm en maak meerdere gaatjes in de cake met een satéprikker. Hierna kunt u de siroop eroverheen schenken en vervolgens kunt u de cake serveren.

Pompoensoep

Ingrediënten

  • 3 sneetjes brood
  • 500 ml heet water
  • 1 pompoen
  • 1 ui
  • 3 appels
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 750 ml kruidenbouillon
  • 1 stokbrood
  • 125 ml crème fraîche

Bereiding
Snijd het brood in blokjes en leg het in een kom. Doe het hete water erbij en laat het brood weken. Snijd hierna de pompoen in stukken en verwijder de pitten en draden. Schil de stukken pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.

2 Wring het water uit het geweekte brood en snij de ui grof. Snijd hierna de appel in 4 en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in stukken en breng het brood, de pompoen, ui, appel en rozemarijn met de bouillon aan de kook. Kook de soep zachtjes voor ongeveer 40 minuten.

Het stokbrood moet 5 minuutjes verwarmt worden in de oven op 200°C. De soep moet gepureerd worden met een staafmixer. Hierna wordt de crème fraîche door de soep geroerd en u kunt met peper en zout de pittigheid bepalen. Verdeel de soep vervolgens en serveer deze met het stokbrood.

Pompoenburger

Ingrediënten

  • 400 gram pompoenstukjes
  • 400 gram cannellinibonen
  • 60 gram Cheddar Tophat
  • 2 eetlepels Mexicaanse kruiden voor bonen
  • 50 gram paneermeel
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 tomaten
  • 4 bruine bollen
  • 40 gram veldsla

Bereiding
1 Stap 1 is het voorverwarmen van de oven op 200°C en verdeel de pompoenstukjes over een bakplaat met bakpapier. Strooi hier wat zout overheen en laat deze ongeveer 20 minuten staan.

2 Tijdens het wachten doet u bonen in een vergiet en spoel deze af onder koud water. Rasp de cheddar met een grove rasp. Haal de pompoen uit de oven en laat deze vervolgens 10 minuten afkoelen. Doe de bonen, kruiden en pompoen in een kom en pureer deze grof. Meng de paneermeel en cheddar erdoorheen en breng het op smaak met peper en zout.

3 Maak uw handen vochtig en vorm de burgers. Leg ze hierna op een bakplaat en bestrooi ze met de pompoenpitten. Bak de burgers ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Ondertussen mengt u de yoghurt en mayonaise tot een heerlijke saus en snijdt u de tomaten. Snijd de broodjes open en beleg deze met veldsla, de burger, plakjes tomaat en wat saus.

Met deze 3 heerlijke gerechten met pompoen kunt u weer even vooruit in de herfst. Recepten met pompoen smaken in de herfst het lekkerst, in dit seizoen is de pompoen namelijk op z’n lekkerst.