Het paard van Marken

Eén van de meest gefotografeerde vuurtorens van Nederland is het Paard van Marken. De vuurtoren ligt in een prachtige omgeving op het meest oostelijkste punt van Marken. Het Paard van Marken ligt op een zeestrandje aan de rand van het Markermeer. Naast het eindeloze zicht heeft dit plekje meer te bieden. Het Paard van Marken heeft een rijke geschiedenis.

Geschiedenis van het Paard van Marken

Het Paard van Marken komt  uit het jaar 1700. In dit jaar werden er in opdracht van het College van Pilotage drie vuurtorens gebouwd langs de Zuiderzee: het Paard van Marken, vuurtoren De Ven en vuurtoren van Durgerdam. Deze werden bedoelt om schippers veilig van de Waddenzee naar Amsterdam te leiden. De torens zijn in dezelfde stijl gebouwd. In 1700 werden er nog kolenvuren of olielampen in de lantaarns gebruikt om schippers de weg te wijzen. Het Paard van Marken zag er toen heel anders uit. De toren was vierkant en had nog geen wachtershuisje.

De karakteristieke vorm van de vuurtoren

In 1839 werd de vuurtoren vervangen door het ontwerp van J. Valk. De vierkante vorm werd vervangen door een ronde ijzeren toren. Later werd er ook een woning en een opslagplaats van baksteen bij de toren gebouwd. Toen ontstond de karakteristieke vorm van de vuurtoren, wat van verre een paard lijkt. Op deze manier is het Paard van Marken ontstaan.

Momenteel is de toren bewoond en is het sinds 1970 een rijksmonument.