Hollandse klederdracht

Klederdracht of streekdracht (dracht) werd in Nederlandse gemeenschappen door een groot deel van de bevolking gedragen. In sommige dorpen wordt nog dagelijks klederdracht gedragen door voornamelijk oudere vrouwen. In Staphorst-Rouveen en in Bunschoten-Spanburg-Eemdijk maakt klederdracht nog steeds deel uit van het normale straatbeeld. Jammer genoeg is dit in deze laatste dorpen ook langzaam maar zeker aan het uitsterven. In Staphort-Rouveen dragen nog circa 725 vrouwen klederdracht en is de jongste draagster pas 9 jaar oud. Dit is een unicum.

Herkennen

Hollandse klederdracht valt op, zeker in deze tijd. Voor mannen was een hoog opgetrokken, zwarte broek en een zwarte hoed vaak genoeg. Bij vrouwen zorgt het herkenbare witte hoofdkapje en schort met kraplap voor de herkenbare combinatie. 
Een kraplap is een stuk stof dat de borst en rug van de vrouw bedekt. De kraplap behoorde oorspronkelijk tot het ondergoed. Later heeft het in verschillende streken verschillende aanpassingen ondergaan en is het omgetoverd tot een streekeigen kledingstuk dat per dorp verschilt. In Volendam is deze rijk versierd met kleurrijke bloemen.

Verleden?

Dat klederdracht zo goed als uitgestorven is in het straatbeeld is logisch maar wel enorm zonde. Daarom zijn er een aantal dorpen waar de bewoners op speciale dagen de klederdracht uit de kast trekken. In Volendam doen we dat tijdens het Volendammer weekend. Op Marken gaat op Koningsdag de oer-Hollandse kleren aan en op Urk loopt een groot deel van de bewoners de zaterdag na Pinksteren in klederdracht.

Wilt u een aantal dagen doorbrengen in één van de meest typische Hollandse dorpen? Bij Hotel Old Dutch zit u direct aan de prachtige haven van Volendam en kunt u genieten van alles wat typisch Hollands is. U kunt hier direct reserveren.