Leuke activiteiten in Edam

Wanneer u overnacht in Volendam kan een bezoek aan het buurdorp Edam eigenlijk niet ontbreken. Volendam en Edam liggen tegen elkaar aan, waardoor u gemakkelijk en snel ook dit dorp kunt bezoeken. In het leuke centrum van Edam vindt u veel herinneringen aan het rijke verleden van Edam. Van prachtige grachtenpanden tot gezellige pleintjes. Wij zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden van Edam op een rijtje!

Kaasmarkt

Wanneer u aan Edam denkt, denkt u waarschijnlijk ook direct aan kaas. Tot 1922 werd er op het plein kaas verhandeld. De kaasdragers voerden de kazen af en aan. Sinds 1989 is de kaasmarkt weer terug in Edam. Het is een echt schouwspel, dat u een keer in uw leven moet hebben gezien. De kaas wordt door de boeren aangevoerd en vervolgens door de kaasdragers naar de markt gebracht. Daar wordt de kaas verhandeld. Vervolgens worden de kazen gewogen en naar het kaaspakhuis vervoerd om daar verder te rijpen. In juli en augustus kunt u iedere woensdagochtend tussen 10.30 – 12.30 uur de spectaculaire kaasmarkt van Edam zelf meemaken.

Fort bij Edam

Het Fort bij Edam is een fort van de Stelling van Amsterdam. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er militairen in het fort gelegerd. Daarna is het in de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Van 1948 tot 1980 werd het fort gebruikt voor wapen- en munitieopslag. Inmiddels maakt het deel uit van het Unesco Werelderfgoed en is het open voor publiek. U kunt het fort met of zonder gids bezoeken. Het is ook leuk om te bezoeken met kinderen.

Edams museum

Bent u benieuwd naar de verhalen van Edam? Dan kunt u het Edams museum niet overslaan. Dit is het oudste museum in Noord-Holland, boven het IJ. Hier leert u meer over de rijke geschiedenis van Edam. Van de architectuur tot de scheepsbouw en van bijzondere families tot alledaagse gebruiken. Heeft u het museum gezien? Dan kunt u vanaf daar een leuke wandelroute van 3,3 kilometer volgen. Dit is de legenden en verhalen route die door de binnenstad van Edam gaat. Een echte aanrader!

Heeft u honger gekregen na u bezoek in Edam? In restaurant Le Pompadour aan de dijk van Volendam kunt u tot rust komen en genieten van heerlijke gerechten.