Molens in de buurt van Volendam

Volendam is een prachtig dorp met veel typische Nederlandse kenmerken. Daarnaast is Volendam omgeven met mooie Nederlandse natuur en recreatie. Er zijn ook een aantal molens in de buurt van Volendam. Veel Nederlandser wordt het niet!

De Kathammer molen

De Kathammer is een windmolen en bevindt zich in het dorp onder Volendam: Katwoude. De windmolen heeft de functie van een poldermolen. Tegenwoordig bemaalt de molen zowel elektrisch als met de wind. De Kathammer is gebouwd in 1649 en maalde via een uitwateringssluis uit op de Zuiderzee. In 1895 sloeg de bliksem in de molen en brandde deze af. De molen werd herbouwd, maar kreeg geen inwendige woning meer. Er werd een apart molenaarshuis gebouwd, dat er nog steeds staat. U vindt deze molen aan de Achterdichting 1a in Katwoude.

Molen van de Zuidpolder

Het exacte bouwjaar van de Zuidpolder is niet bekend, maar wordt geschat op 1635. Deze molen in Edam werd gebruikt voor de bemaling van de polder. Daar komt ook de naam van de molen vandaan. In de loop der jaren zijn er diverse wijzigingen aangebracht aan de molen. Zo is de molen verstevigd, gerenoveerd en zijn er onderdelen vervangen. Sinds 2017 kan de molen weer water uitslaan, net zoals vroeger. De molen kunt u bekijken aan de Broekgouw in Edam.

Fietsen naar de molens

Vanuit Volendam kunt u gemakkelijk naar beide molens fietsen. Zo verkent u de omgeving van Volendam en kunt u de molens bekijken en bezoeken. Hotel Old Dutch heeft hier een passend arrangement voor: het 4-daagse fietsarrangement. Dat is inclusief 3 overnachtingen, een fiets met versnellingen voor 3 dagen, een driegangen keuzemenu op de dag van aankomst en diverse fietsroutes. Het is ook mogelijk om tegen een toeslag voor een elektrische fiets te kiezen.