Muziek uit Volendam

Eén van de meest succesvolle Volendamse exportproducten is de palingsound. Sinds eind jaren ‘60 zijn uit het vissersdorp meerdere popgroepen en popartiesten opgestaan, die met hun warme stem vele Nederlanders ontroeren. Met The Cats en BZN als voorloper is de palingsounds uitgegroeid tot een nationaal fenomeen dat zelfs in het buitenland vele fans kent.

The Cats
The Cats bestond als groep tussen 1964 en 1985, met enkele onderbrekingen. Van 1968 tot 1975 waren zij de meest succesvolle band van Nederland. De Cats zijn begonnen met het ontwikkelen van de bekende palingsound.

BZN
De band Zonder Naam bestond tussen 1966 en 2007. De meeste hits van BZN waren Engelstalig, maar de band heeft ook nummers in het Nederlands en Frans geproduceerd. Met maar liefst 9 platina albums is BZN een van de meest succesvolle bands uit de Nederlandse geschiedenis. 

3JS

De 3JS, bestaande uit, Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte . In 2011 vertegenwoordigde de band Nederland op het Eurovisiesongfestival met het nummer Never alone. Het meest succesvolle album van de 3JS is “Watermensen”  uit 2007.

Jan Smit
Jan Smit, geboren op 31 december 1985 is de meest bekende Volendamse zanger. Op een leeftijd van 10 jaar werd hij ontdekt door BZN toen zij een duo wilden opnemen met een jonge zanger uit het Volendamse jongerenkoor. Naast succesvolle zanger is Jan ook televisiepresentator, ondernemer en acteur. 

Nick en Simon
Nick Schilder en Simon Keizer zijn al jaren het meest bekende zangduo van Nederland. Het duo werd in 2006 bekend nadat zij vaak te zien waren in de serie “gewoon Jan” over het leven van Jan Smit.

Natuurlijk zijn deze 5 bands/artiesten maar een handje vol van alle muzikale talenten die het dorp heeft voortgebracht. Het mooie dorp barst van het talent.